איך לא לשדרג את הסמארטפון שלכם

לפני יומיים הגיע למקום עבודתי איש מכירות של חברת "פלאפון". הנהנו זה לזה לשלום בעודו חולף על פני השולחן שלי, כאשר עיניו נחו לשניה על המכשיר הנייד שהיה מונח לידי. עווית קלה הופיעה בצידי שפתיו, ולרגע לא הייתי בטוח אם מדובר בחיוך או בסימן ראשון ומטריד לשבץ. הוא השתהה עוד כשניה על מקומו, חוכך בדעתו אם לפצוח במונולוג השיווקי המתאים, ואז החליט להמשיך בדרכו, מותיר אותי ואת הגלקסי II שלי לנפשנו, בדיוק כפי שפיללתי שיקרה.

ארבע וחצי שנים אחרי שקיבלתי לידי את הסמארטפון הראשון שלי, אפשר לומר בוודאות כי מערכת היחסים שהחלה בחשדנות הדדית, הפכה לחברות אמיצה ומגוננת, במהלכה למדתי להפסיק לפחד מסמארטפונים, להתאהב בקלות ההקלדה בוואטסאפ, להניח ל-waze להוביל אותי בסיבובים של רבע שעה על מנת לחסוך רמזור של דקה, וליהנות מגלישה אקראית ברשתות  החברתיות ואתרי החדשות, רק כאשר איני הנהג כמובן.

עם זאת, משני דברים הצלחתי לפתח רתיעה עקבית לאורך השנים: משחקים ממכרים, ונגיפים מדבקים הגורמים למחלת ה"שדרגת חוגרת" להתפרץ, ומאלצים מאות מיליוני נשאים להחליף את המכשירים המתפקדים שלהם בחדשים. בעוד שהימנעות מהראשון היתה מורכבת מעט, ודרשה כשבועיים של משחק בלתי פוסק בדודל ג'אמפ, בעקבותיהם מחקה חברתי דאז את היישום לצמיתות והטילה וטו על הורדה של אחר, הרי שהימנעות משדרוג הסמארטפון התגלתה כמשימה קלה בהרבה. קצת כמו ארתור דנט, גיבור "מדריך הטרמפיסט לגלקסיה", שגילה כי על מנת להצליח לעוף, כל שעליו לעשות זה לפול ולהחטיא את הקרקע, מצאתי אני שכל שעלי לעשות על מנת להישאר עם מכשיר הגלסקי II שלי הוא פשוט להמשיך להשתמש בו ובשום פנים ואופן לא לשדרג. ההבדל היחידי נעוץ בעובדה שמדנט נדרשה חוסר מודעת מוחלטת למצב, בעוד שאני נאלצתי דווקא לפתח מודעות לשלל המנגנונים הכלכליים, החברתיים והטכנולוגיים, שחברו יחדיו על מנת לנסות ולכפות עלי את השדרוג המיוחל.

הפוסט הנוכחי מתמקד בפן הטכני, ובמאבק העיקש נגד מנגנוני ה"יישון המתוכנן" שמוטמעים כמעט בכל סמארטפון שמיוצר. הוא אינו מיועד לטכנופילים, גיימרים או משתמשים כבדים, אלא לאנשים כמוני, אשר עושים שימוש נורמטיבי במכשיר (שיחות, הודעות, גלישה) ואינם חשים שהם צריכים להיות בכל עת  בחזית הטכנולוגיה העכשווית. בנוסף, מאחר ואני לא אדם טכני מטבעי, אין להלן הוראות מורכבות לפריצה של מערכות הפעלה, או להחלפה של רכיבים אלקטרוניים עדינים, כי אם תיאור של פעולות פשוטות שכל אדם יכול לבצע על מנת להאריך את חיי הסמארטפון שלו, והן מגיעות כמענה למספר תלונות נפוצות, המובילות בסופו של דבר, ובדרך כלל, לשדרוג הטלפון הנייד.

untitled-Jack Bush: house-and-telephone-pole-1941.jpg!Large

Jack Bush: House and Telephone Pole, 1941

***

המכשיר לא זז

תלונה שכיחה בקרב משתמשי סמארטפון בן למעלה משנה, ואולי הסיבה הראשית להחלפת מכשירים. אף אחד בימינו לא רוצה לחכות יותר משניה או שתיים עד לטעינת הדפדפן, או פתיחה של אפליקציה, וחוסר הסבלנות האינהרנטי שפיתחנו כלפי טכנולוגיה שעד לפני עשור היתה בגדר חלום בלבד הוא מצד אחד מדהים, ומצד שני מובן.

לפני כחודשים, ותקופה ארוכה אחרי שהגלקסי II שלי התחיל לקרטע, החלטתי לנסות ולהקל עליו את המלאכה. ראשית נכנסתי לתיקיית הגלריה ועיני חשכו. קצת יותר מ-5,000 תמונות שצילמתי לאורך 4.5 שנים ועוד כמאה סרטונים המתינו בשלווה ליום שבו אצפה בהם שוב. מדובר על ממוצע של 3 תמונות ליום, למרות שלתפיסתי אני כמעט ולא מצלם באמצעות הנייד. אני לא רוצה לחשוב מה קורה במכשירים של אנשים שנוהגים לתעד מכמה זוויות כל חביתה שהם מקבלים.

לאחר שההלם הראשוני חלף חיברתי את הטלפון למחשב, ובמשך כשעה העברתי את כל יצירות האמנות הנ"ל לתיקייה מסודרת, ואז מחקתי אותם מהמכשיר הנייד. ההקלה היתה מידית. מאחר וראיתי כי טוב המשכתי לפשפש באפליקציות הקיימות על המכשיר. אני לא זוכר מתי בפעם האחרונה הורדתי אחת חדשה ועדיין הצלחתי לאתר לא פחות מעשרים אפליקציות ישנות בהן מעולם לא עשיתי שימוש, ועוד כמה משחקים עתיקים, שהצטרפו להילולת המחיקות. לא יפתיע אתכם לגלות כי לאחר הסלקציה הקטלנית הגלקסי II חזר לעבוד בקצב מהיר, ואני יכול להישבע שהוא אפילו הרגיש קל יותר בכיס.

יישומים לא עובדים

לפני יותר משנה ה-waze שלי הפסיק לעבוד. הנחתי שהמכשיר הישן לא תומך יותר באפליקציה ומאחר ולא הרביתי להשתמש בה התעלמתי מהעניין. רק כאשר הייתי צריך להגיע ללקוח שגר בקצה העולם החלטתי לתת לה צ'אנס נוסף, או במילים אחרות, להוריד לה עדכון. עד אותו יום בחרתי להתעלם מהתראות על עדכוני תוכנה שהופיעו מידי פעם על מסך המכשיר שלי, והתייחסתי אליהן בחשדנות, כמו היו אלה אנשי מכירות ממולחים שמנסים לדחוף לי מוצרים שאני לא באמת צריך. כמובן שטעיתי, שכן ברגע שהורדתי את עדכון התוכנה ה-waze חזר לעבוד כביום היוולדו.

אין באמור מעלה על מנת לטעון כי מכשירים ישנים יכולים להריץ את כל היישומים הקיימים. למעשה, שינויי תוכנה ומערכות הפעלה הן אחד ממנגנוני היישון המוכרים ביותר המצויים בידי היצרנים, אולם בטרם אנחנו אומרים נואש, שווה לבדוק אם קיימת אפשרות להוריד עדכון ליישום.

הבטרייה נגמרת אחרי רבע שעה

בטריות נגמרות, זה דרכו של עולם וחלק ממעגל החיים האינסופי. מאחר ומדובר בפיצ'ר לא מוצלח במיוחד גם בטלפונים חדשים (ולראיה פריחת שוק בטריות הגיבוי) הרי שבטלפונים ישנים הוא הופך למטרד אמיתי, כזה שמאלץ אותנו להסתובב עם מטען בתיק ולחפש שקע בכל מקום אליו אנחנו מגיעים.

הדבר היפה הוא שבטריות ניתן גם להחליף. לפני חודש רכשתי לעצמי בטרייה חלופית למכשיר בעלות של 50 ₪ (מקורית עולה כ-90 ₪) ומאז הגלקסי חזר לעבוד במשך יום שלם ברציפות וללא צורך בהטענות.

במילים אחרות, זה בסדר שאתם רוצים להתהדר במכשיר חדש, אבל אל תשתמשו בבטרייה כבתירוץ.

המצלמה מעפנה

מאז שמצלמות הסלולר נהיו לפיצ'ר שבשגרה הפכנו כולנו למאן ריי או אנני לייבוביץ' (על פי מיננו), ובהתאמה התחלנו לדקדק באיכות העדשה, החיישנים ורזולוציית התמונה. באופן אישי אני מודה שאני לא מבחין בהבדלים משמעותיים באיכות תמונות הילדים/חתולים/ארוחות שמועלות לפיד, וגם אם יכוונו אקדח לראשי לא אדע לומר איזו מהן צולמה באמצעות פאר הטכנולוגיה של האייפון 6 S ואיזו באמצעות גלקסי III.

מאחר ואני לא דוגמא לכלום אתן לכם לבחון בעצמכם. הנה שלוש תמונות שצולמו בעיר ניו יורק. אחת באמצעות הגלקסי II שלי, אחת באמצעות אייפון 6, ואחת באמצעות מצלמת רפלקס מקצועית מתוצרת קנון.

ברוקלין

מבט על מנהטן מהטיילת של ברוקלין

מיד טאון

ישן מול חדש במיד טאון

סנטרל פארק

סנטרל פארק

אוקי, האמת היא שאת שלושת התמונות צילמתי עם הגלקסי, בעת חופשה איטית בעיר הגדולה, אבל תודו שבהיתם בהן לפחות דקה…

כל התמונות המקוריות שעלו בפוסטים שכתבתי באתר עד היום צולמו באמצעות מכשיר הגלקסי, ואני חייב לציין שעד כה לא התקבלו תלונות אסתטיות מצד גולשים או גולשות. אתם רוצים לצלם בצורה מקצועית, תרכשו לעצמכם מצלמת רפלקס טובה. אתם רוצים לתעד רגעים ביום יום, בשביל זה כל מצלמת סמארטפון מספיקה.

הטלפון מת!

גם הפאנק, הרדיו וישו הוכרזו בעבר כמתים, וזה לא הפריע להם לחזור לחיים. לרשימה איכותית זאת אני שמח לצרף את מכשיר הגלקסי שלי, שבגיל מופלג של שלוש שנים נפח את נשמתו וסירב להגיב בשום צורה למרות אינספור הפצרות. בלית ברירה השגתי לעצמי מכשיר חלופי וקברתי אותו בצער במגירה. לאחר שבוע, מסיבה לא ברורה, הוצאתי אותו שוב, חיברתי אותו לטעינה למשך 24 שעות, ולחצתי על כפתור ההדלקה. הגלקסי מצדו התעורר לחיים כאילו דבר לא קרה והספדים דומעים לא נישאו. הוא פשוט עבד. הייתי עד לפלא הזה מספר פעמים בעבר, אולם עם מכשיר נוקיה כך שזה לא באמת נחשב. תחייתו של הגלסקי הצליחה להפתיע אותי, וללמדני שסמארטפונים (כמו לא מעט מכשירים אלקטרונים אחרים) הם קצת כמו אנשים. לפעמים הם פשוט צריכים שיניחו להם לנפשם לכמה ימים.

 

***

הרשימה מעלה אינה ממצה, ואני משוכנע כי אנשי מקצוע יוכלו להוסיף עוד המלצות חכמות משלהם (אם כי חיפוש בגוגל "כיצד להאריך את חיי הסמארטפון" לא מניב שום תוצאה שאינה קשורה ישירות בסוללה), אולם עדיין ייתכן ותעלה השאלה מדוע לטרוח כל כך, כאשר אפשר פשוט לרכוש סמארטפון חדש. אחרי הכול, בימינו יש לא מעט מכשירים סיניים זולים שמספקים את הסחורה בעלות של פחות מאלף שקלים.

התשובה מבחינתי נחלקת לשניים: ראשית, התחלתי לבחון הוצאות כספיות במטבע של אנרגיית חיים, ואני מבין שהבחירה לרכוש סמארטפון חדש היא למעשה התחייבות להקריב למענו כך וכך שעות מחיי (קראו בהרחבה בפוסט "חיי אייפון"), ושנית, אני מסרב ככל יכולתי לקחת חלק בשיטה המתבססת על ייצור מוגבר שלא לצורך והטמעת מנגנוני יישון במטרה להאיץ את הצריכה, וזאת בשל ההשלכות הסביבתיות והחברתיות שהיא טומנת בחובה. מעבר לכך, וכמו במקרה משקפי השמש, או השעונים, אני כמובן לא רואה בסמארטפון סמל סטטוס שיש לשדרג אחת לתקופה רק על מנת לשמור על מעמדי בחברה.

מאחל לעצמי לפחות עוד 4.5 שנים עם הגלקסי II שלי, ולכולנו חיים ארוכים עם מינימום שדרוגים לא נחוצים.

***

באותו נושא

על טכנולוגיה והאטה

תגובות20

  • הגב ינואר 20, 2016

    שירה

    אני שידרגתי אחורה. מסמארטפון ישן לנוקיה של פעם בלי מצלמה אפילו. יותר נוח לי ככה שאני לא עבד של הבטריה.

      

    • עמית נויפלד
      הגב ינואר 21, 2016

      עמית נויפלד

      "שינמכת" (אני חושב שכבר יש מילה כזאת), גם אני עדיין לוקח את הנוקיה לאירועים מיוחדים, הוא מעניק שקט נפשי שמעט מאוד כימיקלים יכולים להשיג

        

  • הגב ינואר 20, 2016

    קרן השפע

    5000 תמונות? כנראה עשית.את הטעות הבסיסית ושמת כרטיס זיכרון חיצוני….אני הסכמתי לשים כרטיס זיכרון חיצוני רק לפני חצי שנה, וגם הוא רק של ג'יגה אחת, כי מלעשות המשחק האהוב עלי תופח ושוקל טון. עדיין הטלפון שלי חנוק בזיכרון מה שמאלץ אותי כל הזמן למחוק תמונות מיותרות ומספרי טלפון לא רלוונטיים, תענוג ששמור להמתנות לרכבת…

      

    • עמית נויפלד
      הגב ינואר 21, 2016

      עמית נויפלד

      אין לי מושג מה זה כרטיס זיכרון חיצוני 🙂
      אני חושב שהצלחתי לדחוס 5,000 תמונות למכשיר בגלל שמלכתחילה לא צילמתי ברזולוציה הכי גבוהה שהוא מאפשר, כלומר, הגודל של הקבצים היה קטן משמעותית

        

  • הגב ינואר 20, 2016

    תהלה שמש

    כל מילה בסלע. אני מסתובבת כבר שנה עם מסך מנופץ אחרי שגיליתי שעולה 600 ש"ח להחליף אותו. אז מנופץ. אבל עובד סבבה.

      

  • הגב ינואר 20, 2016

    תחכמוני

    יפה מאד.
    אני עדיין עם הכסילופון.
    כשהוא יתקלקל, אקנה חדש. דא עקא, הוא לא מתקלקל..
    יפה לראות בתגובה של שירה דלעיל שהנוקיה הישן והטוב אפילו חוזר לאופנה.
    לא סתם, לא חינם: במידה שבה יחכם החפיץ, יטומטם בעליו,
    אלא אם כן יקרא באתר תנועת ההאטה ויחכם לו מן הטכנולוגיה הממהרת לטפשו.
    להסתובב היום עם כסילופון זו אמירה וגאווה,
    בעידן של מלטפי מסכים ומנשקי עגלים.

      

  • הגב ינואר 20, 2016

    עפר

    מסכים עם הרוח ועם הדברים.
    "שחזור הגדרות יצרן" מחזיר לטלפון הנייד חלק ניכר מכוחו.

      

  • הגב ינואר 21, 2016

    אחד

    לכל אחד יש עווית רק מלראות את אנשי המכירות של פלאפון, אורנג' וסלקום! חדשות לבקרים רואים בטלוויזיה כתבות איך הם ממשיכים לעבוד על חיילים בודדים, זקנים וסתם לקוחות בנושאי חיובים גבוהים, מטעים ו"מתנות חינם" שעולות ללקוח הון.
    לא לרכוש מהן כלום! לא לחתום להן על כלום! ישנן חברות תקשורת אחרות עם חבילות זולות מאוד בחיוב קבוע ואמינות שירות מלאה. אפשר לרכוש חבילה ב-20-30 ש"ח לחודש ולכך להוסיף סלולר ישן (כפי שאתה עושה) או לרכוש ישירות מסין מכשיר מתקדם ואמין עם מפרט מעולה בפחות מ-300 ש"ח! (משלוח חינם). היום אין מה לדבר על ניידים ב-1000 שקל ומעלה. רק לא לרכוש מכשיר בארץ ובטח שלא מחברת סלולר.

      

  • הגב ינואר 21, 2016

    babta

    50 ש"ח על בטריה חדשה??????????????
    בזבוז כסף טוב.
    בטריה מקורית תעלה 15-10 ש"ח באיבי. (מנסיון)
    נכון צריך לחכות בערך חודש וחצי חודשים עד שמגיע.
    אבל לאדם סובלני שלא צריך סיפוקים מידיים ושיכול לתכנן קניות זולות מראש.
    חיסכון ענק.
    כמו גם כל ציוד קצה אחר.

      

  • הגב ינואר 21, 2016

    מור

    מאחלת לך ולגלקסי הרבה שנים טובות, שלי נפטר באביב ימיו בגיל 5 וגם אני לא רציתי להחליף אבל הרופא שבדק אותו טען שזה סופני, משהו בלוח M נשרף… אחרי חודשיים עם גלקסי ג'יו העלוב יש לציין, שלא מאפשר להתקין יותר מ2 אפליקציות (וואטסאפ וג'ימייל החיוניות) הבנתי שאין מנוס מלקנות חדש. 1פלוס1 טפו טפו טפו כפרה עליו שיבדל לחיים ארוכים.

      

  • הגב ינואר 21, 2016

    הדס

    יפה כתבת. אהבתי מאוד

      

  • הגב ינואר 21, 2016

    אסתי

    תודה!
    אני מנהלת שנים מלחמת חורמה לא להחליף את הטלפון.
    אנשים סביבי חוששים ממה שהבחירה האקולוגית שלי אומרת על מוסריות הבחירות שלהם.
    טוב לדעת שאני לא לבד…

      

  • הגב ינואר 21, 2016

    ירון

    עוד כמה טיפים. אם בכל זאת החלטתם לעדכן מדי פעם אפליקציה זו או אחרת, זכרו שכעבור כמה עדכונים, כדאי להסיר את האפליקציה לגמרי, ולהתקין את הגירסא האחרונה. גירסא אחרונה זה לא אותו הדבר כמו עדכון ע"ג עדכון. בעיקר נכון הדבר אם האפליקציה מקרטעת. דבר נוסף, עדכון מערכת ההפעלה, גם הוא סוג של עדכון, שגורר אחריו בעיות ישנות. שווה לגבות הכל, ולהתקין את הגירסא האחרונה במלואה דרך המחשב. לעיתים זה מחייב פריצה, ויש מעבדות שמתמחות בזה.

      

  • הגב ינואר 22, 2016

    שירה

    לשנמך מילה טובה. לא ידעתי עליה.

      

  • הגב ינואר 31, 2016

    עודד

    גם אני מאחרון מחזיקי הגלקסי 2. בשבוע שעבר יחד עם קריאת הכתבה המכשיר הגיע למצב סופני. היה ברור שנדרשת פעולה קיצונית- ריסוק על הרצפה וחגיגה על השברים או reset to factory. לאחר הדחקת האגרסיות והעצבים שטלפון איטי מעורר החלטתי לנסות את הפיתרון הטכני קודם. התוצאה מדהימה, לאחר גיבוי ותהליך ריסוט וסטאפ שלוקח כמה דקות הטלפון חזר לימי ילדותו, עליז וזריז כיאילו הוצא הרגע מהקופסא ובתור בונוס הבטרייה מחזיקה משמעותית יותר. ממליץ לכל בעלי המכשירים הישנים. פשוט תענוג. אז תודה על המוטיבציה 🙂

      

  • הגב פברואר 2, 2016

    אירית

    לצערי החלפתי טלפון בתדירות של פעם בשנה או אפילו פחות בשנים האחרונות, וכל פעם הסיבה היא מוות בלתי הפיך מנזקי מים. כן כן, נפילות אין קץ הוא שורד, מתפקד עם מסך מנופץ ללא בעיה, אבל בקבוק דולף מעט בתיק, כוס שנשפכה על השולחן, והופ, עוד טלפון הלך. לצערי לא צריך יותר מזה (דברים דרמטיים כמו טביעה בשירותים).
    מכירה את שיטת האורז, עובדת לפעמים, אבל בפעמים אחרות – טוטאל לוס.
    מתנחמת בקניית דגמים זולים יחסית (עדיף דגמים פחות מתקדמים של היצרנים הגדולים מאשר חדישים של סינים עלומי שם, מניסיוני), עד 1000 ש"ח,
    מאחלת לכולם טלפונים יבשים!

      

  • הגב פברואר 24, 2017

    יאכי

    המכשיר ה"חכם" הראשן שלי גלקסי וו s נהרג בתאונת אופנוע מצערת כאשר נפל מהאופנוע תחת גלגלי משאית
    מהמכשיר שאחריו גלקסי ווו s אני מאמין שעדין נהנה הבחור שבקש שיחה ו"שכח" להחזיר
    רצתי לקנות מכשיר פשוט ואז כיבלתי מתנה lg g4 שמשמש אותי בנאמנות מיום שיוקו לראשונה בארץ ובתקוה שלעוד שנים ארוכות וטובות

      

  • הגב מרץ 29, 2017

    איש מאושש

    מחליף סמארטפון כל 7 שנים.
    תודה על העצות השימושיות. אני חושב שעצה קריטית היא לוודא שקונים מכשיר שמאפשר גישה לאפליקציות חדשות ולא מרמה אותך עם ההגבלה למערכות הפעלה דנדשות, ובכלל – מכשיר שלא משתמש בכל מנגנוני היישון המתוכנן הידועים. זה דורש השקעה כשקונים את הטלפון החדש, אבל אם באמת עושים את זה לעתים מספיק רחוקות, זה משתלם.

      

  • הגב ספטמבר 6, 2017

    ענבר

    יש לציין שגם כשקונים, ואני לאחרונה מצאתי את עצמי עם מכשיר שעבר תיקונים רבים מדי ונראה שעבר זמנו, יש דרכים טובות יותר לקנות. יש בארץ חנויות שמוכרות מכשירים יד שנייה ומוחדשים עם אחריות. הרבה יותר זול והרבה יותר סביבתי.

      

  • הגב נובמבר 26, 2018

    ליאור

    מעניין!
    ואני עד היום נמנעתי מלשדרג אפליקציוות ואת גרסת המכשיר בדיוק כדי לשמור על חיי הטלפון.
    הרי האפליקציות נעשות כבדות יותר בכל פעם, ולא את כולן ניתן להעביר לאחסון חיצוני בכרטיס sd. ואפל הודתה לפני כמה חודשים שעדכוני הגרסה שלה מאטים את פעולת המעבד.
    מעניין!!

      

השאירו תגובה