בפרק הקודם "אוכלים את הנוף" כתבנו על עיירה קטנה בצפון אנגליה שתושביה החליטו להפוך אותה למשק חקלאי לכל דבר: איי תנועה, שטחים פתוחים, גינות וחצרות הבתים, מוסדות ציבוריים, כל אלה הפכו באחת למקומות לגיטימיים לגידול מזון. את עצי הנוי החליפו עצי פרי, את הגדרות החיות החליפו גידולי ירקות, וחשוב יותר, המרחב הציבורי שבדרך כלל מופקע לטובת שטחי מסחר ופרסומות, הפך באחת לפלטפורמה ענקית ויצירתית שמאכלסת פרויקט קהילתי למהדרין. לאחר שעודדנו את עצמנו ללכת בדרכם ולהפוך לחקלאים עירוניים, הגיע הזמן להמשיך ולנצל את המרחב שסביבנו, והפעם, להפוך לאמנים.
הדרך הטובה ביותר להתחיל את דרכנו כאמני רחוב תהיה, בראש ובראשונה, לשים לב לאמנות המקיפה אותנו בכל צעד ושעל ברחוב. כשאנחנו הולכים בערים הגדולות אנחנו בדרך כלל נחפזים ממקום למקום, נעים בקהל האנשים לעבר מטרה ברורה, ובכך מפספסים את העושר הגדול שמציעים לנו הקירות על פניהם אנו חולפים. אז בתור התחלה, מומלץ להאט את צעדינו ברחובות, ולהביט מסביב. על מנת לדעת מה אתם מחפשים אפשר להציץ בבלוגים המתעדים אמנות רחוב מקומית כגון Flow_rentin של רוני פיאלקוב או Telavivstreetart ולהתרשם מהמגוון שמצפה לכם בחוץ.
לפני כשנה היתה תערוכה של אמנות רחוב בבית הלנה רובנשטיין, כעשרה אמנים הציגו בפנים, ועוד כמה עשרות ברחובות שסביב (צילום: רוני פיאלקוב)
עוד קיר תל אביבי (צילום: רוני פיאלקוב)
אחרי שהתרשמנו אפשר לעבור לשלב הבא, בחינה של המיומנויות השונות שיש לנו, אם בכלל קיימות כאלה. אמנות רחוב היא לא רק גרפיטי וציור, היא יכולה לבוא לידי ביטוי גם בנגינה, במשחק, בהקראה של שירים לעוברי אורח, בהצבה של משחקי ילדות במקומות לא צפויים או כל פעולה אחרת שתאתגר את הפונקציונאליות של המרחב הציבורי, תגרום עניין לעוברים ושבים, ותשלח אותם לדרכם מעט יותר מהורהרים או מאושרים.
אנחנו למשל, במערכת, נהיה הראשונים להודות שלא התברכנו בשום מיומנות ראויה לציון, וכל אחד ואחת מאיתנו אוחזים בזוג ידיים שמאליות ובעיות מוטוריות שבקושי מאפשרות לנו להקליד את הטור שאתם קוראים, ולמרות זאת, אנו גאים לקחת אחריות על הגרפיטי "גם רוזה פארקס שינתה את העולם בלי לקום מהכיסא", משפט שהופיע לראשונה בפוסט הזה, והפך מאז לסלוגן הרשמי של האתר.
רוזה פארקס וידידים
אז נכון שאת השבלונה עצמה אנחנו לא ייצרנו (חבר התנדב לעשות את חיתוך הלייזר) וגם עצם הריסוס עצמו נעשה בשלומיאליות ראויה לציון (ריססנו יותר צבע על הידיים והבגדים מאשר על הקירות השונים) אבל בסופו דבר הצלחנו להותיר משפט שבוודאי העלה חיוך על כמה פרצופים בבקרים החורפיים של שנת 2011 בתל אביב – ולפחות לעניות דעתנו, חיוך הוא פסגת השאיפות של אמנות הרחוב.
וכאמור לעיל, יש אלף דרכים בהם ניתן לעשות זאת, אחרי הכול, אם אנחנו הצלחנו אתם בוודאי יכולים. אתם לא צריכים להיות מוכשרים בשום צורה על מנת לדעת לזהות הזדמנויות, אתם רק צריכים לזכור לחפש אותן כשאתם הולכים ברחוב. כל עמוד, שלט, ברז כיבוי, מעבר חציה, עץ, גדר אבן סדוקה או בור במדרכה יכולים להפוך לפלטפורמה לעבודת אמנות ראויה.
ללמוד להסתכל על העולם בצורה מעט שונה – אמנות רחוב מפולין – Street Art by Adam Łokuciejewski & Szymon Czarnowski in Olsztyn, Poland
אחת מתוך עשרות עבודות שנעשו על תמרורי עצור ברחבי העולם (צולם בעיר פואטייה בצרפת)
יצירה של פסל הרחוב מרק ג'נקינס
גם זאת אמנות רחוב
אל תתביישו לגנוב ולהעתיק, כל עוד זה עושה לכם ולרחוב שלכם טוב
מעבר לבלוגים שהוזכרו, מומלץ להציץ באתר הנפלא הזה, שסוקר את עבודות אמנות הרחוב הטובות ביותר מהעולם כולו, וכמובן, לצפות בסרט Exit Through the Gift Shopשל בנקסי, אולי אמן הרחוב המפורסם ביותר בעולם, ומובטח לכם שלאחריו תהפכו גם אתם, כמו בעל כורחכם, לאמני רחוב מן המניין.
אחרי הכול, הרחוב נמצא שם בשבילנו, וזוהי הבחירה שלנו האם להפקיר אותו לאפרוריות והזנחה, או להפוך אותו לצבעוני ושמח, ולכלי ביטוי מהמעלה הראשונה.
היו אמנים.
_______________
לפרק 19 – אוכלים את הנוף
לפרק 1 – כללים מקדימים
_______________
גילור
אני פשוט מתה על הבלוג הזה 🙂
גילור
מערכת סלואו
תודה גילור!
מערכת סלואו