על 'אדום אדום' ויוזמת 'יום שני בשרי'

אתמול בערב, קצת אחרי שסיימתי לאכול מנה של אורז ירקות, וקצת לפני שיצאתי לבר הקבוע שלי, הבחנתי שהפיד בפייסבוק גועש ורועש בעקבות תחקיר כולבוטק שעסק במשחטת 'אדום אדום', מבית תנובה. עשרות סטטוסים מזועזעים וקריאות לחרם צרכנים הציפו את מסך המחשב שלי בתוך דקות, וגם אני החלטתי להשתתף בחגיגה והעלתי סטטוס משלי, "מאיפה בדיוק חשבתם שמגיע הבשר שלכם, מטויס אר אס?". כי זאת אולי העובדה החשובה ביותר שצריך להפנים על תעשיית הבשר (בדגש על המילה תעשייה) – כל מוצר בשרי שהופק במשחטה תעשייתית גדולה ככל הנראה עבר את אותו מסלול ייסורים שהוצג בכתבה, כך שאם תכננתם לעבור לאכול מוצרי בשר של תאגיד מזון אחר, אל תטרחו.

גם בשר מיובא הוא ככל הנראה לא הפתרון, ולמרות החוק האוסטרלי הקפדני שתואר בכתבה, אני מתקשה להאמין שחווה תעשייתית עצומה יכולה אכן להתנהל על מי מנוחות, במיוחד בפס השחיטה שתועד בתחקיר –  מדובר בעבודה איומה, קשה ומתסכלת, שברוב המקרים מושכת אליה מלכתחילה אנשים עם נטיה לסאדיזם (אבל לא רק), ודומה בעיני שכל אדם יאבד את מצפונו וייכנע לעצביו הרופפים אחרי עבודה של כמה שבועות בלבד בחווה תעשייתית. ג'ונתן ספרן פוייר מתאר בספרו 'לאכול בעלי חיים' עשרות מקרי התעללות שתועדו על ידי פעילים במגוון רחב של חוות תעשייתיות בכל רחבי העולם, כך שנחוץ להבהיר לעצמנו עובדה אחת חשובה – משחטת 'אדום אדום' היא לא היוצאת מן הכלל, להפך, היא הבסיס, נקודת המוצא לכל דיון בתעשיית הבשר.

אבל לא התיישבתי על המחשב על מנת להטיף, למעשה, מאז שהפכתי לצמחוני לפני כשנתיים עסקתי מעט מאוד במסיונריות, ולפחות בהזדמנות אחת עודדתי את שאר העולם להמשיך לצרוך בשר ואף להגדיל את הכמויות. אחרי הכל, עבדתי במשך חמש וחצי שנים במסעדת 'מיטבר' בשדרות ח"ן בתל אביב, ותחת ידי עברו אלפי סטייקים עסיסים, מה שאומר שאני אזדקק, פחות או יותר, לחמישה גלגולי נשמות על מנת לכפר על חלקי בסבל ובנזק האקולוגי שנגרם כתוצאה מאכילת חיות. לאור האמור, אני ככל הנראה האחרון שיכול לצקצק בלשונו כלפי קרניבורים אלה ואחרים, ובהתאמה, אני מציע לכם להפוך את צריכת הבשר שלכם לחגיגה אמיתית…

_________

מאז שנת 2003 מתנהל ברחבי העולם קמפיין המעודד אנשים להפחית בצריכת הבשר שלהם, תחת השם "יום שני צמחוני" (Meatless Monday). היוזמה, שבימים אלה עוברת גיור תחת שרביטה של מיקי חיימוביץ, אכן הצליחה לעורר מודעות לנזקי התעשייה (אקולוגיים, בריאותיים, מוסריים) ולא מעט משקי בית ואף מסעדות אימצו את 'שני צמחוני' אל חיקם. הגם שאני כמובן בעד כל יוזמה התורמת לעליה במודעות ולהפחתה בצריכת הבשר, אני חושב שעל מנת להוביל לשינוי אמיתי ומשמעותי, יש צורך ביוזמה מעט יותר מהנה – 'יום שני בשרי'.

_________

כשהפסקתי לאכול בשר ב 01.01.2011 האמנתי שאני לא באמת מפסיק לצמיתות, תכננתי לאכול בשר באירועים מיוחדים, ולכל היותר אחת לשבוע. אני לא אלאה אתכם בפרטים ובנסיבות שהובילו לכך שזה לא קרה לבסוף, בואו פשוט נאמר שהסוויץ' שעשיתי במוח היה כנראה יותר חד ממה שחשבתי – אני פשוט לא מסוגל, בשלב זה של חיי, לאכול גופות רקובות. לא פעם בשבוע, לא בניו יורק, לא ביום העצמאות, פשוט לא.

אבל נניח שכן הייתי אוכל בשר פעם בשבוע, איזו חגיגה זאת היתה יכולה להיות. תהיו בטוחים שלא הייתי קונה אותו בסופר, מנויילן וארוז בוואקום, אחרי שהוא טייל מסביב לעולם בקרונות צפופים וסבל מ… טוב נו, ראיתם אתמול. לא, את הבשר שהייתי אוכל פעם בשבוע הייתי רוכש מקצב שקונה את הבקר שלו ממגדלים מקומיים, ששוחט בעצמו ובבודדים, ולא בפס ייצור עם שוקר חשמלי. הייתי משלם הרבה יותר ונוסע רחוק ככל שצריך כדי למצוא את הקצב הזה, אחרי הכל, יום שני בשרי הוא עילה אמיתית לחגיגה, ושווה כל השקעה או הפקה, ולו כדי להגיד לחברים אחרי הארוחה "מאיפה הבשר הזה? אה, אתם יודעים, יש לי את הקצב שלי בכפר יאסיף, אף אחד לא מכיר אותו כמעט חוץ ממני, הוא קם כל בוקר בחמש, שוחט פרה אחת, מוכר אותה וחוזר לישון".

עופות חופש אמיתיים, ממשק "אורגני טרי", ממש כאן בישראל

 

'יום שני בשרי' היה הופך את צריכת הבשר לחגיגה אמיתית בגלל שסוף סוף הייתי יכול לדעת בוודאות שהבשר שאני אוכל הוא באמת טוב. שהוא מגיע מחיה שאכלה עשב ולא תירס, שרעתה בשדה פתוח, שלא סבלה יתר על המידה ומעל ומעבר למה שנחוץ, שהוא טרי, מקומי, בריא. תהיו בטוחים שכל שאר הדברים שנמכרים באריזות ממותגות הם לא אף אחד מהדברים שהוזכרו. רוב הזמן אנחנו פשוט אוכלים זבל נטול כל ערך תזונתי שלאט אך בוודאות גומר לנו את הגוף.

אם אנשים יאכלו בשר רק פעם בשבוע התעשייה תוכל לחזור להיות מושתתת על חקלאים אמיתיים, מגדלים שמכירים כל חיה בשם, ששרים לעדר שלהם בחמש בבוקר כשהם מוציאים אותו לשדה, ומזילים דמעה כשהוא מובל לשחיטה. לא פועלי פס ייצור אשר משום מה עדיין מכונים 'חקלאים תעשייתיים".

'שני בשרי' יבטיח את צמצום הנזק האקולוגי, את שיפור הבריאות הציבורית, הפחתה משמעותית בסבלם של בעלי החיים והכחדתן של החוות התעשייתיות הגדולות, אבל מבחינתכם, והכי חשוב, הוא יבטיח שהבשר שתאכלו יהיה טעים, ולא בגלל שהוזרקו לו חומרי טעם וריח, אלא פשוט בגלל שהוא באמת טעים. והיי, 'שני בשרי' אפילו נשמע מספיק קליט באנגלית Meat On Monday

אז תתחילו בשני צמחוני, ואז באיטיות תוסיפו ימים. בסופו של דבר תוכלו ליהנות באמת ובתמים מהבשר שלכם ביום ' שני בשרי'. ובכל מקרה, והכי חשוב, אל תחרימו את תנובה, תחרימו את כל מוצרי הבשר התעשייתיים.

_________

_________

נ.ב.

בשנה האחרונה אני נתקל באינספור ויכוחים ברשתות החברתיות הנסובים סביב אכילת בעלי חיים. בדרך כלל אני משתדל להימנע כאמור מכניסה ללופ האינסופי של הטיעונים, אבל כמעט תמיד מגיע השלב שבו הצד שמנשנש פרות מתעצבן על יפי הנפש המתפלשים בעלים ירוקים, וטוען כנגדם שאין להם בעלות על תורת המוסר, ושהעובדה שהם לא אוכלים בעלי חיים לא הופכת אותם למוסריים יותר מאלה שכן אוכלים בעלי חיים.

אז רק כדי לעשות סדר בדברים: אדם יכול להיות צמחוני ולאנוס קטינים, ואדם יכול להיות טבעוני ורוצח סדרתי. אנשים שלא אוכלים בעלי חיים בהחלט יכולים להיות חארות של אנשים. לא על זה הדיון. הדיון הוא אך ורק בשאלה "האם לאכול בעלי חיים זה מוסרי?" ועל כך יש רק תשובה אחת – זה לא.

__________

איפה קונים, מה קונים, איך קונים – רשימת איטליזים מקומיים באתר של אורי מאיר צ'יזיק

__________

באותו נושא

איך הפסקתי לאכול בשר ושכנעתי אנשים אחרים להמשיך
לא רק מקדונלדס
תחרות הטיעון המוסרי החזק ביותר בעד אכילת בשר

__________

תגובות4

  • להגיב דצמבר 7, 2012

    תמר עדי

    עמית משובח כמו תמיד
    (זה חרוז??)

      

  • עמית נויפלד
    להגיב דצמבר 8, 2012

    עמית נויפלד

    כמעט 😉

    תודה תמר

      

  • כתבה חשובה מאוד. כרגיל עמית, אתה מצליח לבטא את המחשבות והלך הרוח של רובנו.
    ובאותו נושא- מרגישה צורך להפנות לסרטון אנימציה המקסים ומלא התקווה-
    Back to the start- http://www.youtube.com/watch?v=aMfSGt6rHos

      

  • עמית נויפלד
    להגיב ינואר 1, 2013

    עמית נויפלד

    תודה עדי,
    ראיתי את הסרטון הזה, הוא באמת מוצלח, מעניין רק לברר איך הדברים קורים במציאות

      

השאירו תגובה