באיחור אופנתי של יותר מחצי שנה נחתה השבוע בפיד שלנו בפייסבוק התמונה ולצידה הטקסט הבא: "חברים יקרים, התוכלו לנחש איזה פריט מזון מהיר זה? תגידו שלום ל-"איברי עופות מופרדים מכאנית". מזה עושים כל מוצר מזון-מהיר שמבוסס על איברי עוף – כמו נגיסי עוף וקציצות. כמו כן, כל מוצר עוף קפוא מעובד בחנויות עשוי ממנו. בעיקרון, העוף כולו מרוסק ונדחס דרך מסננת: עצמות, עיניים, מעיים, וכו'. איברי העוף יוצאים בסוף ככה בעיסה הזו. אבל חכו, יש עוד: בגלל שזה שורץ חיידקים, זה נשטף עם אמוניה, או יותר נכון "מושרה באמוניה" למעשה. לאחר מכן, כי יש לדבר הזה טעם מזעזע, זה יהיה מתובל עם חומרי טעם וריח מהונדסים באופן מלאכותי. בסוף, משום שהוא ורוד ומוזר, זה יצבע עם צבעים מלאכותיים שיתנו לזה מראה ידידותי וטבעי. אבל, היי, לפחות זה טעים, נכון?"
הטקסט, שתורגם על ידי תומר נוני (tomer Nuni) שייך לפוסט הזה אשר התפרסם במאי 2011 בבלוג האישי של ד"ר אקילה אל (Akilah El) תחת הכותרת:
Can You Guess What McDonald’s Food Item This Is?
הפוסט עצמו מתבסס על הסערה התקשורתית שפרצה אי שם באוקטובר 2010 כאשר התמונה הגיחה לראשונה לרשת (אפשר לראות תקציר בסרטון)
עכשיו, אני אהיה האחרון להגן על מקדונלדס, אבל כותרת הפוסט בהחלט מטעה, ולא רק בגלל שהמוצר המבחיל משמש חלקים נרחבים מתעשיית המזון ומככב במגוון רחב של מוצרי עוף, אלא גם בגלל שהכותרת מטעה אותנו להאמין שאם רק לא נאכל את הצי'קן נאגטס במקדונלדס (או בכל רשת אחרת) הרי שאנחנו נשמור על בריאותנו ונזכה לאכול מוצרים ראויים ונקיים, נו, כאלה שקונים למשל במכולת השכונתית, בסופר מגה דבה זול, או אפילו אצל הקצב בשוק. ואנחנו כמובן מגיבים בהתאמה, אנחנו מעלים סטטוסים נגעלים, משתפים, מקיאים קצת בפה, ואז הולכים למקרר ושולפים גביע קוטג' ואוכלים אותו עם פרוסה של לחם דגנים… כן, אלה החיים הטובים, הבריאים, המודעים.
_____________
_____________
האמת הבאמת קשה לעיכול נעוצה בעובדה שהמזון המהיר הוא כבר מזמן לא רק זה שמוגש לנו במקדונלדס, או בבורגר ראנץ', או בכל רשת מהירה אחרת. המזון "המהיר" נמצא גם על מדפי הסופרמקרט המציגים מבחר מזוייף, אצל הקצב בשוק המוכר תרנגולות שגודלו באחת החוות המתועשות שבשליטת "תנובה", ואצל הירקן שמוכר לנו ירקות מהונדסים ומרוססים.
אז מה בכל זאת נשאר לנו לאכול בעולם הזה? ובכן, כדי לענות על זה צריך קודם כל להבין מה אנחנו באמת אוכלים, וכדי לעשות את זה, מומלץ לצפות בסרטים כגון Food Inc או Food Matters וגם לא יזיק לקרוא כמה ספרים בנושא, אבל לפני הכל, כדאי לבוא מחר למפגש הראשון של "מה אנחנו אוכלים?" בסינמטק תל אביב.
להתראות, ועד אז, בתאבון.
____________