Park(ing) Day – להקים גינה בחניה ולשרוד כדי לספר

לפני בדיוק שנה (פחות יומיים) כתבתי אודות המאבק להצלתה של גינת דוריאנוב שבפלורנטין, המהווה את הריאה הירוקה היחידה של השכונה הצפופה. מול הגינה, מעבר לכביש, ניצב מגרש חניה חצי נטוש המשתרע על פני שטח דומה, אשר נמצא בבעלות העירייה, ולמרות האמור התעקשה זו האחרונה להרוס דווקא את הגינה, ולא את החניון, על מנת לבנות על שטחה בית ספר שישמש את ילדי השכונה. אני כותב התעקשה בלשון עבר מאחר וממש לאחרונה, ולאחר תהפוכות רבות, נאלצו פעילי השכונה לצפות בעקירת העצים העתיקים והריסת הגינה עצמה.

גינה הרוסה

מבצע הריסת גינת דוריאנוב, לפני כשבועיים (צילום: ציפה קמפינסקי)

 

מה שהיה עלול להיתפס כהפסד צורב במלחמה על השטחים הציבוריים בשכונה, התברר עד מהרה כהפסד בקרב בלבד, והגם שלא מדובר ב"מכה קטנה בכנף", פעילי השכונה מסרבים להרים ידיים ובסוף השבוע האחרון פצחו בקמפיין חדש. את הרעיון הם השאילו מאסטרטגיה ידועה מרחבי העולם, העונה לשם park(ing) day (יום חנייה) במהלכו משתלטים פעילים על חניות ברחוב ומקימים בהן גינות זמניות.

ביום שישי האחרון הצטרפתי לאירוע הראשון של הפארקינג דיי בשכונה, ולהפתעתי, ולמרות החום הכבד (שגרם לי לראשונה בחיי להזיע מהאצבעות) הגיעו עשרות מתושבי השכונה לקחת חלק בפעילות, וזאת תחת ניצוחה של נעמה ריבה, הזכורה לכם ייתכן מפעולות אחרות ומתוקשרות שערכה במרחב הציבורי, אשר זכו לכינוי "הנאה בזיקה".

"עברתי להתגורר בשכונה רק לאחרונה", מספרת ריבה, "אבל עקבתי אחר המאבק של התושבים, ביניהם ניתן להזכיר את הילה הראל, ציפה קמפינסקי, יונתן לבנדיגר, רחלי חסון, דוד קצין, דורון גז, גורי נדלר, הדר פלדמן ועוד רבים אחרים. באופן כללי אני חרדה לשטחים הציבוריים ברחבי העיר ובכלל בישראל וחוששת שאנחנו הולכים ומאבדים אותם, אם זה לטובת בנייני מגורים לא איכותיים, לטובת חניונים או אפילו בנייני ציבור שמוקפים בגדרות ושנבנים בהתאם לתפיסות עולם מיושנות".

גינה 2

גינה זמנית בהקמה במהלך אירוע פארקינג דיי, יום שישי האחרון בפלורנטין

 

"שכונת פלורנטין היא השכונה הצפופה ביותר בעיר", ממשיכה ריבה להסביר בעוד לנגד עינינו משתלטים החברים על עוד חניה ומציבים בה בריכת פלסטיק גדולה וכיסאות ים, "הריסת הגינה האחרונה הותירה לכל תושב 10 סמ"ר של שטח פתוח, כשהתקן מחייב כ-7 מ"ר. כמובן שתושבי השכונה לא דורשים שהעירייה תעמוד בתקן, אבל הקיצוניות השנייה, בה אין כמעט שטחים פתוחים בשכונה, גם היא לא בריאה. תכנון נכון יכול היה להותיר את גינת דוריאנוב, אבל מאחר והחלופות שהציעו התושבים לא התקבלו, מסיבות שבאופן אישי אינני יכולה להבין, החלטנו לעבור לשלב הבא של המאבק על דמותה של השכונה".

גינה 1

חמש דקות קודם לכן עוד עמדה שם מכונית – גינה זמנית ברחוב פלורנטין

 

הפארקינג דיי, כפי שציינתי בהתחלה, אינו המצאה מקומית, והוא החל את דרכו בסן פרנסיסקו בשנת 2005, עת חבורה של אמנים מקומיים העונה לשם Rebar השתלטה על מקומות חנייה באזור סואן וצפוף בעיר, והפכה אותם למשך שעתיים לגינות זמניות על מנת להסב את תשומת הלב למחסור בשטחים פתוחים.

"ההחלטה לקיים את הפארקינג דיי התעוררה בעקבות הריסת הגינה החודש ולאחר שראיתי שתושבים מזדהים עם פעולות אקטיביסטיות וויזואליות במסגרת 'הנאה בזיקה'", מסבירה ריבה, "המטרה היא לעורר הן את תושבי השכונה והן את העירייה, ולפעול לטובת שינוי המצב – העירייה צריכה להפקיע או לרכוש את שטחי הבלוק שמיועד לשצ"פ במסגרת תוכנית השטחים הפתוחים (בין רחובות הרצל, השוק, ידידיה פרנקל ופלורנטין) ולבנות תחתיו חניה תת קרקעית. כמו שגם אמרתי לא אחת – מצוקת חניה לא פותרים עם עוד חניות. רק תחבורה ציבורית יעילה והגבלת חניה למבקרים מבחוץ תוכל לפתור את מצוקת החניה בעיר".

בשלב זה אני חייב להודות כי כשנעמה הזמינה אותי להשתתף באירוע לפני כשבוע וחצי התניתי את השתתפותי ב: א. הימצאותן של ניידות טיפול נמרץ במתחם ב. ביטוח תאונות אישיות בתוקף ו-ג. עותק זמין של הקוראן – במילים אחרות, האמנתי שאני יוצא לפעולת הרחוב האחרונה בחיי, שעתידים להיגדע בידיו של נהג חמום מוח ומוטרף עקב חיפושי חניה, והתנחמתי בכך שאמסור את נשמתי בעבור מטרה ראויה. בפועל, נרשם רק אירוע אחד של ניסיון דריסה שכוון כלפי נעמה, ושאר התושבים, ביניהם נהגים רבים שתרו אחר חנייה פנויה, עודדו את הפעילים, ברכו את מלאכתם, הצטלמו בגינות הזמניות וחלקם אף דאגו לספק לנו מים קרים או מזון.

בריכה 1

בריכה עירונית חדשה הולכת ומתהווה – שלב ראשון – ממלאים

בריכה 2

שלב שני – משכשכים

 

"פתחתי את האירוע בפייסבוק בלי לדעת למה לצפות, והגיעו עשרות תושבים", מספרת ריבה, "חבורה של סטודנטים לאדריכלות מאוניברסיטת תל אביב יצרה בריכה זמנית, התלבשו בבגדי ים, הציבו שמשיות וגדלים צבעוניים. הם תכננו את המתחם הססגוני יחד עם מורתם, אדריכלית הנוף והאגרונומית חוי ליבנה. גם קבוצת פעילים מהשכונה, המוכרים בשם "זבולון בא-לגן", שמקיימים חקלאות על אחד הגגות בשכונה הצטרפו והביאו עשרות עציצים שתרמו ליצירת הגינות הזמניות".

מי שכמובן נעדרה כמעט לחלוטין מן האירוע היתה עיריית תל אביב עצמה.
"מהעירייה הייתה נציגות צנועה באירוע, רק חברת המועצה שלי דביר טרחה והגיעה. נקווה שבהמשך יבואו נציגים נוספים. בסה"כ אנחנו יכולים להיות מרוצים, "השתלטנו" על ארבע חניות, עליהן אגב שילמנו בפנגו ובכרטיסי חניה, ולא רק שיצאנו בחיים גם הצלחנו לרתום לצדנו לא מעט תושבים שהגיעו לעודד, שאלו שאלות, קראו את דפי המידע שחילקנו, והבטיחו לקחת חלק פעיל בהמשך המאבק, ככה שמבחינתנו זו הייתה רק יריית הפתיחה".

עלון

עלון ההסברה שחולק לעוברים ושבים

 

__________

אלה מכם המעוניינים לקחת חלק באירועי הפארקינג דיי הבאים שמתכוננים, יכולים להתעדכן באמצעות עמוד הפייסבוק של הקבוצה –"מצילים את גינת פלורנטין".

_________

1 תגובה

  • הגב יולי 21, 2014

    דודו.א.

    מבאס שבסופו של דבר כן הצליחוט להרוס את הגינה האמיתית…

      

השאירו תגובה