אם להסתמך על ההגדרה היבשה, נווה מדבר (אואזיס) הינו שטח בלב מדבר המכיל מקור מים, אשר משמש בית גידול לבעלי חיים ומוקד משיכה לאדם. המפגשים האישיים שלי עם נווי מדבר אירעו בעיקר בסרטים ובספרים, בהם אורחת גמלים עוצרת למנוחה, או גיבור ניצל ממוות בהתייבשות ולוגם לרוויה, וייתכן שפה ושם גם במציאות, במהלך טיולי כיתה, אז התקשתי להעריך את חשיבותם שכן הייתי מצויד כהלכה במזון, באוטובוס ממוזג ובשתיה. מאחר ומרביתנו חיים בערים, הרי שקיומם של נווי המדבר האמיתיים אינו צריך באמת להטריד את מנוחתנו. האואזיסים החדשים, הרלוונטיים לחיינו, הם דווקא אלה העירוניים, אשר מפציעים מבין בניינים אפורים ומספקים מפלט מקצב החיים הרצחני, אחד מאלה הוא עץבעיר.
הפעם הראשונה שכתבתי על עץבעיר היתה בדיוק לפני שנה, אז יצא העץ בקמפיין לגיוס חברים. למי שטרם שמע על המקום, ועל תמי צרי שהקימה אותו לפני שבע שנים, מומלץ מאוד לקרוא את הפוסט הזה, אבל בקצרה רק אספר שוב שמדובר בדירה אקולוגית המתנהלת על מי מנוחות בלב העיר תל אביב, ואשר בשבע השנים האחרונות הלכה והתעצבה סביבה קהילה שלמה של מחפשי ויוצרי שינוי – שינוי בדרך שבו אנו מתייחסים לסביבה, למאגרי האנרגיה שלנו, ליחסינו אל כסף, וכמובן, אל עצמנו ואל הזולת.
הדירה פועלת במתכונת פתוחה, וחברים של העץ יכולים להגיע אליה על מנת לעבוד, לאכול, לישון (בהודעה מראש), או להשתתף באחד מעשרות הקורסים והסדנאות הנערכים במקום. ניתן להגיע לשעה או שעתיים, ליום או יומיים, ויש חברים שאף נשארו לחודשים ספורים, ואחרים שהעתיקו את מקום מגוריהם לדירה באופן רישמי.
את ההשראה לעיצוב העץ ולאופן הפעילות שלו לקחו החברים ממגוון מקומות, כגון מנזרים, אכסניות צלבנים, אשרמים, בתי הארחה ואפילו B&B – כולם מקומות בהם מתרגלים פשטות מבחירה, ובהם אפשר למצוא שלווה, ללמוד, לקבל השראה, מזון, מרפא, עיצה ולינה. מי שיגיע לביקור, ולו קצר יוכל להתרשם עד מהרה הדברים שהעץ לא יוכל להעניק לו: עידכונים חדשותיים (במקום אין טלויזיה, רדיו או עיתונים) בגדים מחוייטים, מזונות מתועשים (התזונה בעץ היא טבעונית והירקות מגיעים מספקים מוכרים ומקומיים), רכוש פרטי, לחץ, רגשות אשם, התנצלויות, דדליינים… כל דבר שמייצג את העולם הישן הרוחש וגועש מעבר לדלת העץ. במקום אלה מציע העץ אפשרות של האטה, שלווה, פתיחות, קבלה, ורשת תומכת המורכבת ממגוון סוכני שינוי, שישמחו ללוות, לייעץ, ללמד או סתם לחבק.
הסיבה שהביאה אותי לכתוב שוב על העץ היא "כנס עץבעיר לחיבור" שעומד להתרחש ב- 17.01 (יום שישי בעוד שבועיים) אשר מהווה הזדמנות מצויינת להכיר את האנשים שמאחורי העץ, כמו גם ללמוד ולהכיר את הרעיונות אותם הם מקדמים, ולשמוע על העולם (הכמעט אוטופי יש להודות) שהם רואים מעבר לפינה. כששאלתי את תמי מדוע הם היו צריכים את כאב הראש הכרוך בהפקת כנס (שכירת אולם, מופעי מוזיקה חיה ברחבה, ארגון של מזון ושתיה) היא הודתה בחצי חיוך שהיא שואלת את עצמה את אותה שאלה, אבל אז חזרה לאופטימיות האופיינית לה וסיפרה שהרעיון לכנס עלה בראשה כאשר חיפשה דרכים נוספות ליצור חיבור בין אנשים העומדים על סף שינוי, או אפילו רק חשים בסתר ליבם שהיו רוצים לחולל מהפך כלשהו בחייהם, ולחשוף בפניהם בצורה מרוכזת את האפשרויות שהעולם החדש מציב בפניהם. "בעבודה השוטפת שלנו אנחנו פותחים את הדלת של העץ ומארחים אנשים אחד אחד, ובזה אנחנו גם כנראה הכי טובים, אבל יש המון אנשים ששמעו על העץ, חלקם אפילו גרים פה בשכונה, ומעולם לא מצאו את הזמן להגיע אליו, תמיד יש משהו אחר שצריך לעשות. מהבחינה הזאת הכנס הוא אופציה נהדרת לפנות חצי יום, ולבוא ולחוות מיד ראשונה את השינוי."
למרות שחברי עץבעיר מדברים על עולם בו "הכסף בוטל" הרי שהשתתפות בכנס, כמו גם החברות בעץ, כרוחה בתשלום (פרטים בלינק לעמוד האירוע). כאשר אני מספר לתמי על הדיסונאנס הנוצר בקרבי כחבר אשר רואה, מצד אחד, כיצד בכל חודש יורד מכרטיס האשראי שלו סכום (סמלי יש להודות) לטובת הקהילה, ומצד שני נחשף לתמה של "הכסף בוטל" השבה וחוזרת בשיחה, היא מסבירה בדרכה החיננית כי הכסף אכן בוטל, אולם למרבה הצער מספר אנשים בעולם טרם שמעו על כך, ולפיכך הם עדיין מתבקשים לשלם שכר דירה. "אנחנו בהחלט פונים לאנשים שיש להם כסף, שיכולים להרשות לעצמם לשלם כמה עשרות שקלים בחודש עבור החברות, או על הכרטיס לכנס. אבל יום אחד האנשים האלה אולי ירצו לעזוב את העבודה שלהם, ולעבור לחיות בעולם שלנו, שבו בוטל הכסף, ואז אנחנו נהיה שם בשבילם כדי לספק להם את התמיכה החומרית והנפשית. כל העבודה שלנו מכוונת ליצירת עולם שבו מתקיימת רשת של נקודות אקולוגיות מכניסות אורחים, מכל מיני סוגים, ואנחנו מעודדים את כל מי שרוצה להקים אואזיס אקולוגי בדירה שלו פשוט לצאת לדרך בלי היסוסים. בחיפה ובירושלים זה כבר קורה, ואנשים שביקרו אותנו או גרו עימנו ממשיכים הלאה עם רעיונות חדשים על אופן המגורים והשימוש שהם עושים בבתים שלהם".
צילום: בני שלביץ
הכנס יערך באולם פיליציה בלומנטל שנמצא בכיכר ביאליק בתל אביב, ובין הרצאה למושב יערך הפנינג שמח ברחבה. האולם עצמו מכיל רק 100 מקומות, כך שלמי מכם שמביע עניין מומלץ לא לחכות לרגע האחרון. לאלה מכם שלא יצליחו להגיע, מסיבות אלה ואחרות, מומלץ להצטרף לעץ כחברים מן המניין, ולעשות זאת באמצעות הקישור הזה.
__________
__________