Lendu – יוצרים כלכלה חברתית ברשת

לפני שנה בדיוק עלה באתר סלואו הפוסט 101 דרכים להאט את החיים – פרק 8 – מחליפים כלים/מכשירים, בו הועלה על נס רעיון שיתוף החפצים: "דמיינו לעצכם שבכניסה לבנין שבו אתם גרים היתה מופיעה באופן תמידי רשימה שמרכזת את כל המכשירים הנמצאים במשותף ברשות השכנים. הייתם יודעים שלמשפחת ברקוביץ יש סולם ושואב אבק, ולמשפחת טל יש מקדחה חשמלית ומטחנת בשר, הייתם יכולים להוסיף את העובדה שלכם יש מכשיר ידני להכנת פסטה (שהשתמשתם בו פעם אחרונה לפני חצי שנה בארוחה המדהימה ההיא) וגם מכשיר לחיזוק שרירי הבטן (שהשתמשתם בו מייד לאחר הארוחה המדהימה ההיא ובהצלחה חלקית בלבד). כעת כבר יש לכם חתיכת מחסן הפרוש על פני ארבע קומות שלמות בבניין."

כחבר נאמן בתנועת סלואו חשבתי באופן נקודתי, מקומי, או יותר נכון בקטן – בניין –  משהו שלא יצריך הוצאת אנרגיה רבה מידי, וסביר גם להניח שלאחר כתיבת הפוסט הלכתי לקרוא ספר או לנמנם כדי להשיב את כוחותיי. למזלי, וייתכן אף למזלו של העולם כולו, חיים בינינו אנשים צעירים ונמרצים, בעלי רוח יזמית וחזון רחב אופקים, אשר רעיון השיתוף קנה אחיזה בנפשם, ובחצי השנה האחרונה עמלו על מנת להביא אלינו את הרשת החברתית הראשונה לשיתוף חפצים – Lendu

כל מה שתמיד רציתם ולא העזתם לקנות

מאחורי האתר עומדים איתן סלע, דניאל ברקת וגיא קצוביץ', שלושתם בוגרי יחידת 8200 אשר ידועה כמייצרת סדרתית של יזמי היי-טק, הנפקות ואקזיטים לתפארת מדינת ישראל. בהתאמה, גם פרויקט Lendu הוא סטארט-אפ כלכלי לכל דבר ועניין, רק עם דגש חברתי מובהק, שמהווה אבן יסוד בתפיסת החיים של שלושת השותפים, אשר עומדים גם מאחורי הפרויקט המוצלח WIZE.

"את WIZE יצרנו מתוך כוונה לשנות את תרבות חיי הלילה בישראל", מספר לי איתן בפגישה שאני עורך איתו בבית קפה, "רצינו לקחת ידע מתחומים שונים, כגון מדע, פוליטיקה, יזמות וכלכלה, שהיה עד כה תחום במוסדות לימוד כאלה ואחרים, ולהפוך אותו לנגיש, במסורת הקוד הפתוח, לקהל רחב ככל האפשר." ואכן, ההרצאות שמארגנת החבורה מזה כשנה וחצי בברים ברחבי הארץ מושכות אליהן מעל למאה איש בממוצע, ולא מעט מרצים מוכרים כבר לקחו חלק בפרויקט.

"הפעילות של כל הגורמים במסגרת WIZE נעשית בהתנדבות. גם אנחנו וגם המרצים, שחלקם נוהגים לגבות אלפי שקלים להרצאה, עושים זאת מבלי לבקש או לצפות לדבר," מבהיר לי איתן, "במקרה של Lendu המצב שונה. מראש החלטנו שאנחנו ניגשים לנושא כאל מיזם חברתי בעל עתיד כלכלי, אם כי בשלב זה עדיין אין לנו מודל עסקי, ונשמח לקבל רעיונות", הוא מחייך.

עמוד הבית שלכם ב- Lendu - גם טכנופובים מקצועיים לא יצליחו ללכת לאיבוד

האתר עצמו ידידותי מאין כמוהו למשתמש, וכולל רישום מהיר באמצעות הפייסבוק ואפשרות בחירה במדריך ויז'ואלי קצרצר לאתר. העובדה שמערכת Lendu נשענת על מאגר המשתמשים של הפייסבוק מאפשרת לה להתגבר בצורה מוצלחת על אחת הבעיות הגדולות של כל פרויקט השאלות החורג מתחומי הבניין שלכם, ואשר אותה ניתן לנסח בצורה הבאה – מי אתה לעזאזל ולמה אתה חושב שאני אתן לך את המקדחה שלי.

במקרה של Lendu שאלת מיליון הדולר נפתרת בקלות – בפיד הבקשות וההצעות שלי אני רואה רק את חברי הפסייבוק שלי ואת המעגל השני, חברים של חברי הפייסבוק שלי. לדבריו של איתן, שני המעגלים האלה בלבד מסתכמים בישראל בכ- 40,000 אנשים בממוצע, וגם ללא מחשבון אפשר להניח שמדובר בכמה מאות של מקדחות זמינות להשאלה, בכל רגע נתון, בסביבה הקרובה.

מעבר להסתמכות על היכרות ראשונית או שניונית עם המשאיל מערכת האתר תאפשר בעתיד גם לדרג את רמת האמינות של המשתמשים השונים, ובכך לצמצם בצורה משמעותית את האפשרות להונאה סדרתית.

חבורת Lendu העליזה לא מסתפקת בפעילות ברשת, ומצליחה לעשות מה שכמעט כל אתר אינטרנט היה בסתר ליבו רוצה – לצאת לעולם האמיתי – וכך יוצא שרשת ההשאלות הוירטואלית קורמת מידי פעם עור וגידים והופכת לשוק קח-תן שמח וצבעוני, האחרון שבהם התרחש רק לאחרונה בפאב "הטפאלה" ברחוב קינג ג'ורג', ומשך אליך קהל רב ומגוון.

מימין לשמאל: גיא, איתן ודניאל, דקות ספורות לפני פתיחת השערים של שוק הקח תן הראשון בסלונה

"שוקי קח-תן הם דרך מצוינת לפגוש אנשים ולקדם את רעיון ההשאלות וההחלפות, ובעתיד אנחנו מתכוונים למקד אותם יותר, למשל, שוק קח-תן להורים שבן ניתן יהיה להחליף ציוד, משחקים וצעצועים."

קשה שלא להתרשם מההתלהבות והאנרגיה שמקרין איתן בכל הנוגע לבייבי החדש שלהם, ומהתוכניות שעומדות על הפרק לטווח הרחוק, שבין השאר באות לידי ביטוי ברצון להתרחב לשווקים באירופה ובארצות הברית, ובהפיכתה של Lendu לרשת שתספק יותר מפלטפורמה להשאלות חפצים, ולמעשה תשים את הדגש על "עזרה לחברים" במובן הרחב והכללי ביותר של המושג.

אז נכון, אין ספק שיש עוד דרך ארוכה בפני המיזם, אולם שלושה ימים לאחר שהוא עלה לאוויר נרשמו אליו כבר קרוב לאלף משתמשים. אם נוסיף למשוואה זו את העובדה כי סקר שנעשה על ידי חברת T.N.S קבע ששוק המוצרים השוכבים אצלנו בבית כאבן שאין לה הופכין, מוערך בכ- 4.8 מיליארד שקלים, נבין שככול הנראה חבורת Lendu לא הולכת לבייש את מסורת היחידה.

תחקיר הון-הזנחה-ארון

ובאשר לנו, כל אחד מאיתנו צריך רק להסתכל מסביב ולראות באיזה כלים או מכשירים שבביתו הוא לא משתמש באופן תדיר. לא מדובר כאן בדברים שאנו רוצים למסור לצמיתות או למכור, בשביל אלה יש די והותר אתרים בחוץ – דווקא החפצים שאנו כן זקוקים להם מידי פעם, אבל לא בכל רגע נתון, הם אלה שעתידים להופיע לכם בפיד: מכונה ביתית להכנת גלידה/פסטה/ברד, סולם/פטיש חמש קילו/סט מברגים… ברגעים אלה ממש באתר LendU יש אפילו הצעה אחת לחלוק מכונית, מה שמוכיח שבכל הקשור לשיתוף, השמיים הם הגבול, לפחות עד שמישהו יציע לשתף מטוס.

להרשמה לרשת החברתית הראשונה להשאלת חפצים – לחצו פה.

____________

היה ראשון להגיב