"מה אנחנו אוכלים?" – לקראת מפגש רביעי ואחרון – פירות וירקות

ב-20 לאפריל הסינמטק וסלואו פוד בישראל יארחו את המפגש הרביעי והאחרון בסדרה. המפגש הזה, לפחות עבורי, הוא הנושא הכי מסקרן בסדרה. בפאנלים הקודמים דנו בנושאי התיעוש המסיבי של הבשר והדגה, תהליך שגרר עמו נזקים אקולוגים קשים ויצר הלכה למעשה תנאי גידול מחרידים לבעלי החיים, אשר חשופים יותר ויותר להתעללות מצד העוסקים במלאכה. נושאים אלה זכו לחשיפות רבות באמצעי התקשורת השונים  והם מן המוכרים, גם לציבור הרחב. נושא הפאנל הבא אינו יכול לטעון לאותה חשיפה – גידול הירקות והפירות נתפס כפעולה טבעית אשר אינה גורמת לנזקים, אולם, במהלך הפאנל נבקש להראות כי גם בפירות וירקות גלומים נושאים תרבותיים, מקומיים, סביבתיים, והכי חשוב, הוגנים.
באירופה, למשל, מחייבים סימון של הנדסה גנטית על פירות וירקות, בעוד שבישראל, הנחשבת לחלוצת המחקר הגנטי, אין כל דרישה לסימון שכזה. הקדמה הטכנולוגית שאנו מפגינים והשליטה על הטבע אולי גורמת לאימא היהודייה להתמוגג מגאווה, אך זוהי קידמה שמסמלת יותר מהכול חזרה אחורה מבחינה בריאותית, ובעיקר מבחינת תרבות מקומית. משה פליישמן, פרופסור במכון הוולקני יספר במהלך הפאנל על הפיתוחים האחרונים בתחום, על פירות העתיד ובמידה והזמן יאפשר, גם על מהו אורגני מבחינה מדעית והאם הוא בכלל טוב כמו שכולם חושבים.

ירקות... אל תתנו למבט התמים שלהם להטעות.


אורגני
הוא מושג מעניין. בפעם האחרונה שהייתי בקהיר ראיתי נשים פלאחיות יושבות ברחוב ה-26 ביולי, באזור של וואסט אל באלאד, ולידן שקי בד מלאים בלימונים קטנים. אלו המכונים לאמון מאסרי. קילו עלה אצלן גיני אחד (פחות משקל). לא רחוק משם, על אותו רחוב, אך באזור היוקרתי והעשיר של זמאלק, בסופר האורגני שמשרת בעיקר את התושבים הזרים ואת האוכלוסייה המצרית המבוססת, קילו של לימון מצרי, אורגני, נמכר ב-15 גיני לקילו.

האם אורגני שהתחיל במקומות חסרי מסורת חקלאית חשוב במדינות עם מסורת גידול בלאדית? סלואו פוד יצאה נגד התוצרת האורגנית שיוצרה בקליפורניה בטענה שרוב העובדים בתעשייה הזו מקבלים שכר רעב. בתפיסת עולמה של תנועה סלואו פוד – אוכל לא יכול להיות טעים, אם הוא מבוסס על ניצול ועל שכר לא הוגן. במהלך הפאנל נבקש לבסס קביעה זאת.

בנוסף, נבקש לברר מהו ההבדל בין שיטות הגידול השונות? מה נכון יותר לעשות, או חשוב יותר?  מה יוביל אותנו לתוצאה טעימה יותר? דפנה דריאל, מו"לית של מגזין בנושאים אורגניים, אליק פלמן, ד"ר לפילוסופיה וחקלאי אורגני, וגם חוסאם עבאס, השף של אל באבור שמסתמך על התוצרת הבלאדית של הכפרים מסביב לנצרת, ינסו לתת תשובות לשאלות אלה.

עיתונות האוכל המקומית רצופה בסיפורים על שפים שהסתובבו בשווקים הגדולים של אירופה, רק כדי לגלות שהפירות והירקות המובחרים ביותר הגיעו בכלל מישראל. פירות וירקות אלה, חשוב מאוד לציין, כלל לא מגיעים לשווקים המקומיים שלנו. הם מגודלים למטרת ייצוא בלבד.

על מגוון הזנים השונים, נשמת אפה של תנועת סלואו פוד, תדבר שיר הלפרן, יזמית שוק האיכרים בתל אביב, השוק שנמצא ברשת שווקי האיכרים של סלואו פוד וכן שלמה תירוש, מנכ"ל אגרגסקו לשעבר.

כרגיל, לאחר הפאנל יוקרן סרטץ מאחר והיה קשה למצוא סרט דוקומנטרי או עלילתי איכותי שעוסק בנושא המפגש ויחתום את הסדרה, החלטנו להקרין את החגיגה של בבט, בעותק של 35 ממ. שלא תגידו שאין סלואו פילם.

קלאסיקה גסטרונומית - החגיגה של בבט

___________

לעמוד האירוע באתר סלואו

לעמוד האירוע בפייסבוק

__________

היה ראשון להגיב