דגים עונתיים (בהמשך למפגש סלואו פוד בסינמטק תל אביב)

בפאנל האחרון בסינמטק תל אביב עלו שאלות בנוגע לבעיית הדגים בים התיכון ובעיקר לחופי ישראל. בפירות וירקות אנחנו רגילים להשתמש במונח העונתיות. אכילה של עגבנייה או אבטיח בחורף היא גם לא בריאה לגוף וגם לא סביבתית. אנחנו אמנם רגילים לדרוש הכול כל הזמן, כחלק מהגלובליזציה, אך כדאי בחורף לאכול עגבניות מקופסא ובקיץ לחפש עגבניות קיץ. זה יותר טעים וגם יותר נכון סביבתית ובריאותית.

גם לדגים יש עונתיות. עונות של דגים תלויות במחזורי הגידול שלהם. כשאנחנו אוכלים אותם בזמן הנכון אנחנו נותנים להם הזדמנות לגדול, להתפתח ולהתחדש. יש בעיות רבות עם דגים, החל ממכמורת נים (ספינות דיג) הגורפות את קרקעית הים וכלה בזיהום חופים שקשור להעדפה לוביסטית של תעשיות ששוכנות קרוב לחוף.

כל אחד מאיתנו יכול לנסות ולשנות את המאזן לטובת ההווה והעתיד באמצעות כמה כללים פשוטים:
להקפיד לאכול דגים בעונתם (הם אגב גם יותר זולים בעונה).
להימנע מאכילת סלמון מתורבת. קילו סלמון מתורבת הוא הפסד של חמישה קילו של דגי ים אחרים שנועדים להאכלתו.
להימנע מאכילה של דגים שבסכנת הכחדה (רשימה של דגים כאלו מצורפת למטה).
לבדוק מאיפה מגיע כל דג ולהעדיף דגים מקומיים (הנזק האקולוגי של הטסת דגים הוא עצום).
להעדיף דגים קטנים, אלו שנמצאים בסוף שרשרת המזון של הים.
לאכול פחות דגים. פעם או פעמיים בשבוע מספיק.

חורף:

בורי, אברומה לבנה, סרדינים, אינטיאס (שולה), אנשובי,  מונקפיש (מלאך ים כנוף), פלמידה אדומה, פלמידה לבנה (מקרל), צדפות, טורבוט (שיבוטה), תמנון, דיונון

אביב:

בורי, פלמידה לבנה (מקרל), אברומה לבנה, בס, אברומה, סוגים של מקרל

סתיו:

טונה, בורי, בס, טורבוט (שיבוטה)

קיץ:

בורי, מקרל, סול, אינטיאס (שולה), אברומה, אברומה לבנה בס, סרדינים, אנשובים

__________

 לרשימת הדגים שבסכנת הכחדה ולקריאה נוספת, לחץ על הקישור לא בצלחת שלי

__________

באותו נושא – Good Clean & Fair – צעדים ראשונים בסלואו פוד – 1 – לאכול עונתי

__________

היה ראשון להגיב