בתשעה עשר ליוני, יום ראשון, הנכם מוזמנים לכבות את הטלוויזיה, לבטל את כל התוכניות האחרות ולהצטרף לחגיגות העולמיות של יום השוטטות הבינלאומי, פשוט על ידי יציאה להליכה איטית וחסרת תכלית ברחובות.
חג השוטטות (World Sauntering Day) הוא אחד האירועים החשובים ביותר לתנועת ההאטה (ומכאן גם שלעולם כולו), ובוודאי שאחד המהנים שבהם. האירוע נחגג לראשונה בשנת 1979 בגרנד הוטל במישגן, אשר מתהדר במרפסת הארוכה ביותר בעולם (201 מטרים). היוזם של החג החדש היה ברנש בשם W.T.Rabe אשר ביקש למצוא תגובה הולמת לפופולריות ההולכת וגואה של הג’וגינג באותה תקופה, והאירוע עצמו, במהלכו שוטטו אנשים על המרפסת הלוך ושוב, נועד לעודד אנשים בכל רחבי העולם לקחת את החיים יותר בקלות, להאט את הקצב, וליהנות מהסביבה המקיפה אותם.
אם מחשבה אודות יציאה מהבית לטובת הליכה חסרת תכלית נשמעת לכם תמוהה, אין להאשים בכך אלא את העידן המודרני, אשר הכניע אותנו לדפוסי חשיבה תועלתניים בלבד – לכל דבר שאנו עושים צריכה להיות מטרה ברורה והבטלה היא אם כל חטאת.
במאה התשע עשרה כתב ניטשה: "המנוחה כבר נעשתה עניין של בושה; הרהורים ממושכים כמעט שגורמים נקיפות מצפון… 'זה רק למען הבריאות' – אומר אדם כשהוא נתפס בבילויו בחיק הטבע" – חג השוטטות מבקש לשחרר את האדם לפנאי נטול כל דאגות או מטרות, המגיע לטעמנו לשיאו בפעילות העצלה והסקרנית של השוטטות.
השוטטות, חשוב לציין, שונה מהליכה רגילה. המשוטט העירוני הוא בן דמותו של ה- Flâneur – כינוי שהוטבע בצרפת כבר במאה השש עשרה וטמן בחובו משמעויות מגוונות: האיש בעל הפנאי, הבטלן, החוקר/מגלה העולמות העירוני, והמומחה לענייני הרחובות. המשוטט העירוני הוא שילוב מנצח, אם כי אמביוולנטי, של סקרנות ועצלנות, והוא מהווה דמות מפתח בחשיבה האורבנית המודרנית, כמו גם בכתיבה ובאמנות.
חג השוטטות מאפשר לנו להתענג על המרחב הציבורי אשר הולך ונגזל לנגד עינינו, להכיר את הסביבה העירונית בה אנו חיים, לגלות מקומות נסתרים, להתרשם מאמנות הרחוב, להיקלע לשיחות אקראיות עם משוטטים אחרים, ולא פחות מכל אלה, למרוד – ארנה קזין כותבת בספרה "במרחק הליכה" כי הדרך העירונית היא כיום "מעבר ממקום של ייצור למקום של צריכה. היא אינה מקום בעצמה. היא אינה חלק מהיקום. האדם ההולך בלי סיבה היא בלתי נסבל. ולכן, כטיפוס, המשוטט, בן התרבות העירונית, הוא במידה רבה היפוכו של הצרכן."
נראה שהשוטטות כה מאיימת על סדרי העולם, עד כי בחוק היא נקבעה כעבירה לכל דבר, והיה ותעצרו על ידי שוטר בעודכם הולכים ובוהים, תאלצו למהר ולתרץ את מעשיכם. הלכתם לעבודה. הלכתם לבקר חבר. הלכתם לקניות, הכי טוב הלכתם לקניות, תמיד יש מה לקנות.
חג השוטטות, במובן זה, הוא לא פחות מאשר קריאה למרד בעידן התועלתני-ייצרני-צרכני.
"יעד מסוים לשוטטות או הקצבה מחמירה של זמן סותרים בהגדרה את רוחו האמתית של המשוטט", כתב אדמונד וייט, ובהתאמה, איננו יכולים לומר לכם כיצד או היכן לשוטט. עם זאת, אנו מפצירים באלה מכם הפועלים ברחוב – אמנים, מוזיקאים, סטנדאפיסטים, בעלי גלריות, מספרי סיפורים ומשוטטים מקצועיים אחרים – צאו בהמוניכם אל הרחובות ביום חגנו הגדול, היו סוכני שוטטות המכירים לעוברי אורח אקראיים את תענוגות הרחוב, והעניקו להמונים את השיעור הטוב ביותר שיקבלו במסגרת לימודי הפנאי – חינוך לשוטטות.
________
ביום האירוע עצמו אנו נצא בשעה שמונה בערב לשיטוט חגיגי, שאינו מוגבל בזמן או בחלל, והינו במופגן חסר תכלית לחלוטין, באזור כלבו שלום שבתל אביב (נפגשים למרגלות המגדל). משוטטים המעוניינים לקבוע נקודות מפגש בערים נוספות מוזמנים לעדכן כאן בתגובות, ואנו נוסיף את המידע גם לעמוד האירוע בפייסבוק.
להתראות ברחובות,
אלישבע זלצר (המשוטטת – http://bit.ly/1AxVsXo)
יהונתן משעל (CTLV – http://bit.ly/1RtPgDL)
עמית נויפלד (עבדכם הנאמן)
מאיה
מעולה!
מאיה
דן
כל חיי אני משוטט ולא ידעתי שיש חג לפעולה הפשוטה והנפלאה הזאת, תודה.
דן
שירה
הכי טוב לשוטט זה עם כלב. לא תצטרכו יום מיוחד, כל יום הוא יום שוטטות;)
שירה
הדס
לקבוע, להחליט, איפה כמה ולמה זו החמצת יום חגנו… עדיף 'יום המשוטטים/ות' ופחות 'חג המשוטטים'.. הרי במהות השוטטות אין שום דבר מיוחד ובודאי לא ציונה כיום חג שהופך אותה ל'ענין', מה שהיא הכי לא…
הדס
מערכת סלואו
באופן עקרוני תמיד קיימת סתירה פנימית ב"תכנון" של שוטטות, אבל מעבר לזה אני חולק על רוב דבריך, מהות השוטטות היא יחידה ומיוחדת, ובהחלט יש מקום לחגוג אותה, בנוסף, היא "עניין" חשוב ורציני ויש להתייחס אליה בהתאם, ולהפיץ את דבר קיומה תחת כל עץ וכל בלוג (לא סתם נכתבו אודותיה ספרים שלמים). מעבר לזה, כשאת כותבת "לקבוע, להחליט, איפה כמה ולמה" את כמעט גורמת לזה להשמע כמו עבודות פרך, אבל בפועל זאת היתה החלטה ספונטנית ונטולת כל מאמץ, מה גם שלא קבענו "כמה ולמה" ואת זה אנחנו משאירים לשיקול המשתתפים 🙂
בלי קשר, ומאחר ואין לנו בעלות על האירוע (בכל זאת מדובר ביום בינלאומי שמצוין מאז 1979) את בהחלט מוזמנת לקרוא לו יום המשוטטים/ות ולא לעשות במהלכו שום דבר, למעט לשוטט לבד ברחובות (אבל נשמח לראותך איתנו מתחת לכלבו שלום).
מערכת סלואו
ענת
מהמם. אהיה באמסטרדם. יש לכם אולי חיבור למה קורה שם ביום הזה?
ענת
אמירה שליט
מוזר לי שלצורת ההתנהלות הספונטנית המהנה בחלל זה של העולם מחפשים מסגרת. וקובעים נקודות מפגש. הן את הדברים המענינים והמרתקים אני פוגשת כשאני משוטטת. ללא מטרה. ללא תכנית. ללא חשש מבזבוז זמן. ללא חשש מללכת לאיבוד. כך מאז שאני זוכרת את עצמי הרבה הרבה לפני גיל חמש
. כך חיינו נכנסים למגרות נשכחות שנשלפות אחת אחת בתורה , אחת לשנה
מאחלת לכולם שוטטות נעימה
אמירה שליט
לינור
זה יום בחירה?
לינור
מערכת סלואו
סליחה על הדיליי בתשובה, אבל לא בטוח שהבנתי את השאלה…
יום השוטטות העולמי מצוין בכל שנה ב 19.06, אבל מומלץ לשוטט בלי קשר גם בכל יום אחר.
מערכת סלואו
יאיר
יום בחירה – יש מצב שהכוונה ליום חופשה שעובדים במגזר הציבורי יכולים לבחור בנוסף לימי החופש שמגיעים להם. פורים למשל הוא יום בחירה עד כמה שאני יודע. (-:
יאיר