סיפור על אוכל, יזמות, נשים ותרבות

בלב שכונת מישן (Mission) בסן פרנסיסקו, ניתן למצוא כיום מספר מיזמים חברתיים מעניינים. השכונה מהווה את מרכזה העיקרי הקהילה הלטינית בסן פרנסיסקו, אך מושכת אליה מהגרים ממדינות רבות נוספות והגיוון האתני שבה הופך אותה למעניינת במיוחד. בשל הגיוון האתני המאפיין את השכונה, הביקור בה נחשב לחוויה קולינרית יוצאת דופן, ועל כן השכונה נחשבת לאטרקטיבית עבור תיירים ותושבים מקומיים המגיעים לבלות באזור וליהנות ממטעמים אותנטיים.

האוכלוסייה בשכונה משתייכת למעמד סוציו-אקונומי נמוך, וקיים מגזר בלתי פורמאלי נרחב בשכונה – עסקים ביתיים קטנים, עסקים המספקים הלוואות (בריביות גבוהות במיוחד), דוכני מזון ניידים ועוד
.

שכונת מישן, סן פרנסיסקו. צילום: הדס דגן

עבור יזמים חברתיים, שכונת מישן מהווה הזדמנות. השילוב שבין הגיוון האתני והאוכלוסייה דלת אמצעים, מהווים הזדמנות ליצור ולהשפיע בדרכים מקוריות, להביא לשיפור באיכות חייהם של תושבי השכונה ואף לתרום לפיתוח הכללי של העיר סן פרנסיסקו.

מיזם חברתי מעניין במיוחד הוא ״La Cocina״, מושג שמשמעותו בספרדית ״המטבח״.

המיזם מסייע לנשים אשר מעוניינות להקים עסק בתחום המזון (מסעדות, שירותי קייטרינג, או דוכני מזון) ומספק להן את המיומנויות, הציוד והגישה לשוק המקומי. מטרת העל היא לסייע לנשים להשיג בטחון כלכלי על ידי כך שמאפשרים להן לעשות מלאכות שהן מיומנות בהן ואוהבות לעשותן, תוך שניתנים להן הכלים להפוך את המיומנות הקיימת למקור הכנסה.

נשים מבשלות ב-La Cocina. צילום: הדס דגן

המציאות בשכונה מלמדת כי נשים רבות בקיאות במלאכות הבישול, ולעיתים הבישול אף מהווה מקור הכנסה, אך הדבר נעשה במסגרת בלתי פורמאלית אשר אינה מממשת את הפוטנציאל הטמון בפיתוח פעילות עסקית זו. הקושי המרכזי בהפיכת העיסוק לפורמאלי הינו ההתמודדות עם חסמי הכניסה לשוק, בהעדר אמצעים כלכליים ושליטה בשפה. ענף המזון הינו ענף אשר ״דמי הכניסה״ אליו הנם יקרים – הקמת מטבח תעשייתי, רכישת ציוד, תשלום עבור אישורים רגולטורים והעסקת עובדים הן חלק מרשימה ארוכה של הוצאות היזם עוד טרם זכה לקבל הכנסה כלשהי מהעסק. La Cocina מסייעים לנשים להתגבר על חסמים אלה.

המרכז הוקם בשיתוף פעולה עם מספר ארגונים חברתיים הפועלים באזור ובסיוע של תורם אנונימי. בלב השכונה הוקם מבנה הכולל מספר חללי מטבח תעשייתיים,המאובזרים בציוד מתקדם המאפשר לבשל בנוחות ובכמויות מסחריות, ונוסדה התוכנית לפיתוח עסקים קטנים באמצעות הקמת חממה (אינקובטור).

המבנה של La Cocina – מנגיש לנשים מטבח וציוד ברמה גבוהה. צילום: הדס דגן

הקמת החממה נועדה לתת הזדמנות ליזמיות אשר אלמלא התוכנית לא היה ביכולתן להקים עסק. לחממה מתקבלות אך ורק יזמיות המתמודדות עם קשיים כלכליים ואשר עשו כבר צעדים ראשונים להקמת העסק כך שישנה אינדיקציה להצלחתו. בחממה התפתחו עד כה מעל ל-30 עסקים קטנים, אשר תרמו לשיפור מצב התעסוקה ותדמית השכונה, וכן הפכו אותה אטרקטיבית עבור תיירים ותושבים מקומיים.

במסגרת החממה, מפתחות היזמיות מיומנויות שיאפשרו להן בהמשך לנהל את העסק באופן עצמאי: שיווק, הנהלת חשבונות, ניהול מוצר ומיומנויות ספציפיות הנדרשות לשם תפעול עסק בתחום המזון אשר יעמוד בדרישות הרגולטוריות. במהלך התקופה שהעסק מתפתח בחממה, מאפשרים La Cocina לעסקים ואנשים פרטיים ליהנות משירותי קייטרינג של אותם עסקים, ובכך למעשה מחברים בין העסקים הקטנים לבין השוק המקומי.

La Cocina הוא ארגון ללא מטרת רווח, הנתמך בעיקר מקבלת תרומות, אך גם מהכנסות המתקבלות מסדנאות בישול המתקיימות במקום (ומופעלות על ידי היזמיות) ומהשכרת המטבח בתשלום לציבור הרחב. יתר על כן, מתקיימות במקום סדנאות המאפשרות לקבל מידע אודות הפרוצדורות הכרוכות בפתיחת עסק בענף המזון וכיצד להתמודד עם האתגרים הצפויים.

עבור יזמים רבים, האתגר אינו מסתיים עם קבלתם לחממה. לאחר תום התוכנית הם נדרשים להשיג מימון להקמת העסק, ולשם כך יצרו La Cocina שיתוף פעולה עם הארגון Kiva, פלטפורמה אינטרנטית למתן הלוואות ליזמים ברחבי העולם.

בין העסקים שנפתחו לאחר סיום תוכנית החממה, ניתן למצוא דוכני רחוב,קייטרינג ומסעדות בסגנונות מגוונים: מקסיקני, קובני, תאילנדי, מאפיות וחנויות ממתקים ייחודיות ועוד.

דוכני רחוב עם אוכל ממגוון רחב של תרבויות. צילום: הדס דגן

אחת לשנה מתקיים בשכונת מישן פסטיבל אוכל בו משתתפים עסקים קטנים מהשכונה, וניתנת ליזמיות הזדמנות להציג בפני הציבור את המאכלים שהן מציעות ואת המגוון התרבותי הקיים בשכונה. מעבר לכך, הפסטיבל מאפשר לציבור להתוודע למטרה נוספת לשמה פועלים La Cocina: עידוד מדיניות שתקל על יזמים המפעילים משאיות מזון (Food trucks), שכן כיום עומדים בפני יזמים אלו מכשולים רבים הפוגעים בהזדמנות הכלכלית הקיימת בהפעלת דוכני מזון ניידים.

חשיבות נוספת שיש למקום, היא בחיבור שהוא יוצר בין נשים, מהגרות ממדינות שונות, המתמודדות עם אתגרים דומים. השיתוף והתמיכה ההדדית מחזקים אותן ויוצרים עבורן מסגרת תומכת ומעצימה ברמה האישית והמקצועית.

 

עידוד יזמות בקרב מהגרים – חשיבות ההיבטים החברתיים והתרבותיים

האופן שבו בחרו La Cocina להתמודד עם המציאות בשכונה יכול להוות השראה ליזמים ברחבי העולם. מה שנראה תחילה כאתגר, לעבוד עם אוכלוסיית מהגרים דלת אמצעים, הפך להזדמנות עבור תושבי השכונה והעיר כולה. השכונה הופכת יותר ויותר אטרקטיבית עבור הציבור המקומי והתיירים, העסקים נהנים מהביקוש הגובר, ומתפתחות יותר אפשרויות תעסוקה.

לעמדתי, הגישה העומדת בבסיס היוזמה, לפיה יש לאפשר לנשים להוסיף ולעשות את המלאכות בהן הן בקיאות, ולתת להן את הכלים על מנת לפתח מיומנויות אלה,היא גישה מאד נכונה בהקשר של יצירת שינויים חברתיים בכלל, ובהקשר של אוכלוסיית מהגרים בפרט.

האופן שבו מאפשרים La Cocina לנשים לפתח מיומנויות קיימות, ובתוך כך גם לשמר היבטים תרבותיים ומסורתיים של הקהילה, משקף גישה לפיה שינוי חברתי צריך להיעשות באופן המכבד את הקהילה, ומתחשב בהיבטים החברתיים והתרבותיים האופייניים לה. אין המדובר בשינוי שנעשה בכפייה, או כרוך בשינויים קיצוניים באורח החיים אלא דווקא בשינוי אשר משמר מסורת קיימת ומפאר אותה. לא אחת, יזמים חברתיים מפתחים רעיונות גדולים או מוצרים חדשניים, אך על אף הפוטנציאל הקיים לכאורה, הביצוע נכשל. אחד הגורמים לכך הינו האופן שבו נדרשים לאתגר והחשיבות הניתנת גם להיבטים תרבותיים וחברתיים.

בשיחה שקיימתי עם אחת מהיזמיות המשתתפות בחממה, מהגרת ממדינה במרכז אמריקה, התעניינתי האם המשפחה תומכת ברצון שלה לפתוח עסק עצמאי ולפרנס את המשפחה. הרי המקום פועל לקידום אוכלוסיית הנשים, דבר אשר אינו מקובל בכל חברה. בתשובתה הבהירה לי היזמת כי אכן מדובר בנושא רגיש, ובתחילה בן זוגה הרגיש מאוים מהצלחתה ומהשינוי שהיא עתידה לעבור,  אולם לאחר שהבין את הפוטנציאל הכלכלי הטמון בפיתוח המיומנות, הוא החל לתמוך ברעיון ומתכוון להיות חלק פעיל בהפעלת העסק העתידי. עוד היא הוסיפה כי העובדה שהבישול שלה מהוה למעשה שימור המסורת שלהם, הדבר התקבל בצורה חיובית בקרב בני משפחתה והקהילה.

את ההצלחה של היוזמה ניתן לראות דרך סיפוריהן האישיים של הנשים. כך, בין היתר, הקימה ורוניקה את העסק El Huarache Loco, קייטרינג מקסיקני לאירועים ודוכן מזון בשוק האיכרים. למשפחתה של ורוניקה היתה מסעדה במקסיקו, וכאשר עברה לסן פרנסיסקו עבדה בעבודות מזדמנות אך בסופי שבוע המשיכה לבשל (בעיקר מתוך געגועים לטעמים של הבית ובשל מחסור באוכל מקסיקני אותנטי). הביקוש לבישולים הביתיים שלה עלה בהדרגה והיא התחילה לפעול כעסק בלתי פורמאלי מתוך המטבח הביתי שלה. ל- La Cocina הגיעה ללא כל ניסיון בניהול עסק עצמאי ופורמאלי וללא שליטה בשפה האנגלית. במהלך התקופה בה היתה בחממה של La Cocina, ובעקבות ההכשרה שקיבלה, היא פיתחה את שירותי הקייטרינג, התאימה אותם לשוק המקומי ובהמשך גם פתחה את דוכן המזון בשוק האיכרים. מיגל, בן זוגה של ורוניקה שותף פעיל בעסק ובתקופה הקרובה הם עתידים לפתוח מסעדה עצמאית.

לצפייה בסרטון אודות La Cocina ופסטיבל האוכל בשכונת מישן:

___________

לקריאה על יוזמות חברתיות נוספות מומלץ לבקר באתר כיכר אשוקה – ערוץ תקשורת ליזמות חברתית.

___________

תגובות2

  • הגב מאי 10, 2014

    מחזיראור

    יוזמה נהדרת.
    בארץ אני מכיר רק חממות טכנולוגיות.
    נשמע שרעיון כזה יוכל לעבוד לא רע גם פה..

      

    • מערכת סלואו
      הגב מאי 10, 2014

      מערכת סלואו

      יש משהו שקצת מזכיר את היוזמה בארץ, kitchen talks – חיבור בין שפים מהגרים וקבוצות לימוד קטנות, ואנחנו מקווים שצעירי סלואו פוד ישראל ינסו להרים משהו דומה נוסף בקרוב

        

השאירו תגובה