"החיים הם אף פעם לא שחור ולבן. – אה כן, אז מה זה פנדה?!" (עוזי וייל). האמת, למשפט הזה אין ממש קשר לפוסט שאתם עומדים לקרוא, אבל תמיד נחמד להזכיר את עוזי וייל ולפרגן לשער האחורי תנצב"ה, ואם כבר לפרגן לשער אז הכי טוב עם פנדה. זה לא שאין דובים חמודים אחרים, כלומר, גם הקואלה בסדר, אנחנו מניחים, אבל מאז שהיינו ילדים, וזה תקף כנראה לכולם, תמיד הכי אהבנו פנדות. אולי בגלל הצבעים, ואולי בגלל שהבובה של הדוב פנדה תמיד היתה הכי גדולה והכי יקרה בחנות ורק לילד אחד ממש עשיר היה אותה… לא משנה, אנחנו נסחפים, בכלל הגענו לפה היום כדי לספר לכם שאתם במרחק נגיע מבילוי משגע עם פנדה אמיתית משלכם, לא מאמינים? בבקשה, ניתן לחן רזניק לשכנע אתכם…
_________
"בשנת 2010 נסעתי לטיול התנדבות בפרויקט לשימור הפנדות בסין. הפרויקט ממוקם בשמורת טבע בין יערות פרא ומפלים בנוף מדהים ופראי. השמורה עצמה מחולקת למספר אזורים – אזור המגורים שהוא כפר מקומי לכל דבר, ואזורי הטיפול – מרכז הרבייה (בו עבדתי) שזה המרכז הכי פעיל בו למעשה מטפחים ומעודדים את הרבייה של הפנדות (באמצעות ארוחות ערב רומנטיות, נרות, וענפי במבוק טריים) מרכז המחקר, מרכז המבקרים, מרכזי טיפול בגורים, ומרכזי טיפול נוספים. השמורה מסודרת ומאורגנת וממש כיפית, אך עם זאת עדיין מלאה בטבע."
"אחת השאלות הראשונות ששאלו אותי כשחזרתי היתה איפה בעצם ישנתי, כלומר, אם אני נוסעת להתנדב, בטח נתנו לי לפחות מלון שווה שאני אוכל לישון טוב…, אז זהו, שלא, המגורים הם בשמורה עצמה, והם חוויה מדהימה שלא הייתי מוותרת עליה בעד שום מלון שבעולם – ישנים בכפר מקומי, עם תושבים מקומיים, ילדים מקומיים, כלים מקומיים, אוכל מקומי (קצת כמו הסיפור על "האיש הירוק", רק עם המילה "מקומי" במקום ירוק). התנאים הבסיסים הם חלק מהותי מהעניין, והמגורים בכפר מעצימים את כל השהות במהלך חופשת ההתנדבות. קשה לי לדמיין מצב שבו במהלך היום אני מבלה בטבע עם הפנדות ואז הולכת לישון במלון סטנדרטי שנמצא בעיר סטנדרטית… לא, השיבה לפשטות, לטבע ולטבעיות היא החוויה הכי חזקה שאני לוקחת איתי חזרה מהטיול. בשעות הפנאי אפשר לטייל בפארק ובשמורה, יש מסלולי טרקים מסודרים ומפלים קטנים ומקסימים שמזכירים גלויות של נשיונל גאוגרפיק, רק שהם אמיתיים".
"האנשים שהתנדבתי איתם היו מדהימים, גם המארגנים וגם המתנדבים. הייתי הישראלית היחידה וחזרתי משם עם חברים מכל העולם. יש הרבה זמן פנוי יחסית, לכן מטיילים ביחד, מדברים הרבה, אפילו יוצאים בלילה. באחד הימים החלטנו לנסוע לישון בעיירה קרובה בשם יאן והיה ממש כיף לשבור שגרה, לראות מקום אחר, לצאת לבלות עם החברים… "
"אז אתם בטח רוצים לדעת מה עושים בחופשת התנדבות… ובכן, סדר היום בשמורת הפנדות נראה ככה: קמים בבוקר בין שבע לשמונה (לא לרטון שם, גם כשטסתם לפריז קמתם מוקדם כדי להספיק לראות כמה שיותר ולקנות כמה שיותר) אוכלים ארוחת בוקר בחדר האוכל הסיני (אורז לבן וקפה) והולכים לכלובים לניקיון והאכלה. כל זוג מקבל פנדה (אני קיבלתי פנדה אישית) ומנקים לה את הכלוב משאריות והפתעות שהשאירה לנו בלילה. גם החלק הזה היה כיף ומצחיק ועושים שם שכונה ומצלמים ושרים והמדריכים לגמרי משתפים פעולה. בסוף הניקיון קוראים לפנדות ומאכילים אותן. לפנדה שלי קראו שי-שי אבל קראתי לה שיר כמו לאחותי! האכלתי אותה כל בוקר בעוגיות פנדה (עשויות סויה וגרעינים) תפוחים, גזרים וכמויות אדירות של…במבוק!!! הפנדה היא חיה צמחונית ומאוד חברותית לכן יכולתי להאכיל אותה ולגעת בה כל עוד אני שומרת על פקודות זהירות… בצהריים חוזרים לארוחת צהריים (אורז ונודלס) ויש שעתיים פנויות במגורים, בד"כ הולכים לטייל באזור או מבלים עם מתנדבים אחרים. יש גם מועדון שאפשר לשבת בו ולשתות משהו ולהיפגש עם התושבים בכפר והילדים. אחה"צ חוזרים שוב לניקיונות והאכלה ובערב זמן פנוי… אנחנו ארגנו ערבי סרט וטיולים ליליים וגם ישבנו הרבה במועדון, כך שהזמן הפנוי היה ממש שווה
"בשמורה יש כ – 200 פנדות, חלקן ניצלו מרעידת האדמה בוולונג לפני כ-3 שנים. במהלך ההתנדבות טיפלתי בפנדה ענקית שמשקלה 130 קילו! הנגיעה והעבודה היומיומית נעשית בעיקר עם פנדות במרכזי הרבייה והמחקר שהן פנדות בוגרות, אשר מטרתן להתרבות בשמורה ואז לצאת חזרה לטבע. אך לצד הפנדות הענקיות, חיים גם גורים ופנדות צעירות.
"קשה להסביר במילים את החוויה של העבודה עם הפנדות, אבל אני אנסה בכל זאת – מדובר בחוויה בלתי נשכחת. הפנדות הם יצורים מדהימים, שיחקנו איתם כמו שמשחקים עם גור או תינוק (תוך שמירה על כללי הבטיחות ומילות האזהרה, בסופו של דבר פנדה זה עדיין דוב) אולי הסרטון הקצר יצליח להעביר במשהו את האושר שחוויתי במהלך החופשה, ויגרום גם לכם להתחיל לארוז."
חן רזניק
___________
GoEcoהוא ארגון ישראלי המתאם חופשות התנדבות בכל רחבי העולם, לכרטיס העסק שלו באתר
למידע נוסף על פרויקט שימור הפנדה הענק באתר GoEco לחץ כאן
___________
מאיה
אחת החוויות המדהימות שעשיתי בחיי עצם המפגש עם הסינים שאמרו שהם מעריכים אותנו על עצם העובדה שאנחנו באים מרחוק ועוד משלמים על זה כדי לנ'ות קקי של פנדות היה שווה
מאיה
חלבי רביע
אני אמור להגיע לשמורת הפנדות בתאריך 10.03.2012 ונורא אשמח לקבל למי'ל שלי [email protected] אודות המקום,מקומות בילוי, מזג האוויר בתקופה הנקובה, תרבות, מנהגים, מונחים כספיים סיניים? כמה עולה שתיה, מנת אוכל, מה להביא,וכמה ביגוד להביא ,ואיזה? מה רמת ההיגיינה במקום ? האם להצטייד מראש בסדינים?,האם 1000 דולר יספיק למשך שבוע לאדם נורמטיבי? איך מתבצע האיסוף משדה התעופה, איך מזהים אותנו בשדה התעופה? תודה מראש לכל המגיב.
חלבי רביע