אלון יששכר, במאי מוכשר, בוגר תכנית העמיתים של מרכז השל לקיימות, ובאופן כללי אדם שאני שמח שזכיתי להכיר, העלה היום לאוויר את הפרק הראשון בסדרת הרשת עליה הוא עבד בששת החודשים האחרונים – "מהגר אקלים".
הנה הדברים שכתב בעמוד הפייסבוק שלו לרגל ההשקה, מוזמנים לקחת חלק בקידום התכנים החשובים שעולים בסדרה:
"הנה, אחרי חצי שנה של עבודה, פרק ראשון של "מהגר אקלים" לפניכם. סדרת הרשת הראשונה בארץ על ישראל ומשבר האקלים. וואי. כמה אני מתרגש ושמח לקראת זה. אתמול עוד הייתי מבואס. קראתי על כל הבלאגן הפוליטי וחשבתי "איזה באסה, הטלטלה הזו בממשלה תתפוס את כל תשומת הלב בפיד והלכה החשיפה לפרק". אחרי כמה שעות חשבתי על זה שוב, ודווקא שמחתי. כי זה ממחיש בול את הסיפור של משבר האקלים בישראל. תמיד יש משהו אחר שתופס לו את הכותרת. פוליטי. בטחוני. דתי-חילוני. ערבי-יהודי. אין כאן רגע דל הרי.
והגיע הזמן שזה ישתנה.
הגיע הזמן שמשבר האקלים יתחיל לתפוס פה כותרות ותשומת לב ציבורית ופוליטית, כראוי למדינה שמתחממת פי 2 מהממוצע עולמי. כן, פי 2.
מדינה שנמצאת באזור כמעט הכי פגיע בעולם לשינויי אקלים, מה שכבר משפיע – וצפוי להשפיע עוד יותר – על כל אספקט בחיים שלנו: הבריאות שלנו, יוקר המחיה, הביטחון הלאומי, המים שאנחנו שותים, האוכל שאנחנו אוכלים, האוויר שאנחנו נושמים.
מדינה שבכל גבולותיה מדינות שעלולות לקרוס כתוצאה ממשבר האקלים, כך שנמצא את עצמנו תחת גלי פליטים בעוצמות ובכמויות שלא הכרנו.
מדינה שכבר עתה סובלת מגלי חום, בצורות, שיטפונות והצפות, שרק הולכים ומתגברים. מדינה שהאזור הכי מיושב בה, מישור החוף – הוא האזור המועד ביותר לפורענות של שינויי האקלים. אבל היי היי, חכו רגע לפני שאתם בורחים מהדיכאון. יש גם חיובי.
מדינה קטנה שמסתגלת מהר והיטב לשינויים; סטארט אפ ניישן שיכולה להפוך לקליימט-ניישן, לייצא טכנולוגיות להתמודדות עם שינויי האקלים, ליהנות מבוסט כלכלי אדיר שהתחום הזה טומן בחובו ועל הדרך להציל את העולם; מדינה שיכולה לשתף פעולה בנושאי מים, אנרגיות מתחדשות, חקלאות – כל הנושאים הבוערים של האקלים – עם מדינות באזור שבעבר לא היינו מדמיינים שנהיה איתן בקשר, ולצד מלחמה במשבר האקלים, להביא שלום בין אנשים ואומות. אני באמת מאמין שהתמודדות חכמה ונכונה עם משבר האקלים, תרים את איכות החיים שלנו הישראלים בכמה וכמה רמות קדימה.
אז הנה. עכשיו. דווקא עכשיו. תוכן אקלים ישראלי מונגש, איכותי, ציבורי. דיגיטלי ברמות הכי גבוהות כמו – ותסלחו לי אני רגע שם את הצניעות בצד – שרק חטיבת הדיגיטל של כאן יודעת להביא.
רק התחלנו. אנחנו עובדים על סדרה נוספת בנושא משבר האקלים, ומתחילים להטמיע תכני אקלים בצורה רוחבית, בתוך כל אחד ממותגי התוכן שלנו.
בחזון שלי? דסק אקלים דיגיטלי-ציבורי, בטח הראשון בארץ, כנראה הראשון בעולם, שמביא את משבר האקלים ללב השיח של המיינסטרים הישראלי.
עד אז, צעד צעד, נתחיל בקטן. הנה סדרת הרשת שעבדתי עליה בחצי השנה האחרונה – "מהגר אקלים". הפרק הראשון שואל את השאלה הכי פרקטית, שהיא הסיפור האישי של משפחתי ושלי, אבל בתכל'ס זה הסיפור של כל מי שחי פה: בתוך מדינה שחוטפת בראש בגלל משבר האקלים – איפה הכי כדאי לגור?
בחייאת שתפו, תגיבו ותדברו על זה כמה שיותר. מודעוּת ציבורית מובילה לאקטיביזם; אקטיביזם מוביל ללחץ על מקבלי החלטות; ולחץ פוליטי מוביל לעשייה.
יאללה, אין לנו זמן לבזבז. זה העתיד שלנו ושל הילדים שלנו שמונח פה על הכף."
עמית
נראה לי שמדובר, למעשה, במשבר דיור. סגנון המגורים בימינו מכביד על ההחלטה לעזוב מקום מגורים ולעבור לאחר. בטח אלה שיבואו אחרינו כבר ייהנו מכדור ארץ פחות צפוף ויותר שטח ברצועות החוף לנפש.
עמית