זהו, הוא שוב הגיע. החג היחיד שבו גם ניסו להרוג אותנו בעבר הרחוק וגם מנסים להרוג אותנו כל שנה במהלכו, באמצעות קריאת ההגדה או במהלך הניסיון לעכל מצה. אני יודעת, אתם צוחקים, מי עוד קורא את ההגדה בימינו חוץ מהחרדים ויאיר לפיד, ובטח גם המצה שלכם היא מחיטה מלאה, אבל במקום שאליו אני הולכת כל שנה ההגדה נקראת כהלכתה, לעיתים כולל המחזה של חלקים מסויימים באמצעות ארבע מאות מאחייני הקרובים, וסצינת המרדף הגורלי בדרך כלל מסתיימת כשאני בכוס היין השמינית (את ההגדה שלי אני מדפיסה בעצמי), מייחלת להיות באמצע ים סוף בשניה שהוא נסגר חזרה. לגבי הדרישה לשיר בקולי קולות רק כמה דקות אחרי ארוחה שאפילו פרימו לוי היה מפסיק באמצע שלה אני יכולה רק להגיד, דזבין אבא שלכם בתרי זוזי, אני רוצה למיטה.
מצטערת, הייתי חייבת לשחרר, אבל תכלס לא הבאתי אתכם לפה רק כדי להתמרמר על החג, אלא גם כדי להתמרמר על המתנה שצריך להביא לכבוד החג. את המנהג הזה ניתן לייחס רק למסורת שהיתה נהוגה בימי קדם להביא מתנות תבואה לכוהנים בבית המקדש, ולהשתתפות הכנה שלנו בצערם של המארחים שנאלצים להקריב את ביתם ויציבות נפשם על מנת לארח את בני המשפחה המורחבת ועוד כמה חברים אקראיים שבדרך כלל מצטרפים. בהתאמה, מידי פסח (או כל חג אחר) פושט עם ישראל כנחיל ארבה על חנויות המתנות למיניהן, ורוכש בזרוע נטויה ובנייר צלופן מכל הבא ליד, רק על מנת שלא לבוא חלילה בידיים ריקות.
מאחר ולא ניתן להימנע לחלוטין מרכישת מתנה לחג, גם לא באמצעות נאום אנטי צרכני בעיצומו של מסע חיפוש האפיקומן (ניסיתי בשנה שעברה), להלן מספר הצעות כיצד אפשר, לכל הפחות, לדאוג שהרכישה תהיה טובה, ראויה, ולעיתים בעלויות אפסיות:
1. קנו מעמותות – יש בארץ מספר לא מבוטל של עמותות המסייעות לבעלי מוגבלויות להקים עסק עצמאי ולשווק את מרכולתם, אחת מהן למשל היא "שכולו טוב", והנה לינק לקטלוג המוצרים שלהם. והם לא לבד, חיפוש קצר בגוגל יניב עוד עשרות עמותות התומכות במאות יצרנים, ורכישה מהם כמוה כתרומה לקהילה לכל דבר ועניין.
2. קנו סחר הוגן – סחר הוגן הוא תחום כמעט לא מוכר בארץ, ועדיין הצלחתי לאתר חנות אחת בתל אביב המתמחה במוצרים העונים לקריטריון. החנות, העונה לשם "אחותי" משווקת עבודות יד של נשים מרחבי הארץ, תוך שמירה על עקרונות הסחר ההוגן. גם תביאו מתנה וגם תהיה לכם הרצאה קטנה לתת מסביב לשולחן.
3. קנו יד שניה – רוב חנויות היד השניה כיום מאפשרות החלפה של המוצר שנקנה, ואני מאמינה שאין צורך להכביר במילים מדוע רכישה של פריט יד שניה עדיפה תמיד על עוד מוצר פלסטיק שנארז בסין.
4. קנו מקומי וישירות מיצרנים – כך תבטיחו מינימום פערי תיווך במחיר ותסייעו לייצרנים קטנים לשגשג, לפחות בחגים. באתר של "נגאיה" תוכלו למצוא רבים וטובים מהם ושלל רחב ביותר של מתנות ומוצרים.
5. עשו זאת בעצמכם – את החיבה שלי לאתרי "עשה זאת בעצמך" קשה להסתיר, ורבים מהם מציעים רעיונות למתנות מגניבות למדי. הנה למשל מתנה שאמנם נמכרת ב Esty אבל קלה להכנה באופן עצמאי, וחיפוש פשוט בגוגל תחת המילים DIY GIFT'S מבטיח להעיף אתכם באוויר.
לסיכום, בשבוע הקרוב יעופו כמה מיליונים טובים על מתנות, אז בואו ננסה לדאוג שהם יגיעו למקומות הנכונים, שהמוצרים שנקנה יהיו גם שימושיים (מצבט תותים, אתם אמיתיים?) ואם אפשר, שמאחורי המתנה שלנו יהיה גם סיפור. שיהיה לכולם חג שמח (כי לי כבר אין סיכוי)
___________
___________
* שקל תשעים נשמע טוב, אבל יש מצב שנגרד את המאה מלמטה
___________
רותם
חחחחחח…כל מילה בסלע!
רותם
טלי
אחלה פוסט!
רק במקום ה"תקנו" אם אפשר – "קנו"….?
טלי
מערכת סלואו
בשבילך הכל טלי
מערכת סלואו
טלי
D-:
תודה עמית 🙂
וזה בסדר גמור עכשו למחוק את התגובה שלי 🙂
טלי