בפוסט הקודם שלי "מהפכות בסוף הקיץ" הצגתי מניפסט הקורא למהפכה מול רשתות המזון, משרד הבריאות ומוסדות החינוך המספקים תזונה דלה לילדינו. רבים מצפים ל"דפני ליף" הבאה שתרים את נס המרד, אולם אני חושבת שכדי להוביל מהפכה גדולה, צריך להתחיל מהשטח, כל אחד בסביבתו הוא.
סיימתי את הפוסט האחרון בניסוח החזון שלי: 'לפרוס רשת של מקדמי בריאות בחברה שיצרו"Ripple Effect" בסביבתם של בריאות מדבקת'.
הרשו לי כעת להרחיב יותר מה כוונתי בלהיות 'מקדם בריאות בחברה'. כפי שאני רואה זאת, מקדם בריאות לא חייב להיות איש מקצוע, אלא כל אדם שעבר בעצמו שינוי תזונתי, ועושה בחירות הטובות עבורו, בצורה מודעת ומכוונת, לפחות 3 פעמים ביום. אותו אדם, מבין את כוחו של אוכל טוב ומזין לשפר את ההרגשה, לחזק את הגוף והנפש, ואולי במובן היותר רחב, להרבות טוב בעולם.
אנשים שעוברים מהפך חשים מטבע הדברים רצון לחלוק את השינוי שעברו עם סביבתם, אולם, פעמים רבות הם נתקלים בחומה בצורה של התנגדות ואף ציניות, עובדה שלעיתים מרפה את ידם. כמישהי שחווה על בשרה מידי יום את הקושי הכרוך בלהניע אנשים לתזונה נכונה, החלטתי להביא בפניכם כמה נקודות חדשות להתבוננות ופעולה, כאלה שימנעו את אפקט "ההטפה" היוצר אנטגוניזם והימנעות, ויצרו התעניינות חיובית וכנה.
1. לפגוש את האדם היכן שהוא – הבחירות שלנו מראות לנו היכן אנחנו נמצאים בהתפתחותנו האישית. כולנו נמצאים במסע. עלינו לפגוש את האדם על הדרך שלו, להזכיר לו מדי פעם למה הוא שם, לזקוף לזכותו את הדרך שכבר עשה, ולהאיר את הדרך שעוד פרוסה לפניו. לאנשים המרבים לאכול אוכל המגיע בקופסאות ובאריזות צבעוניות (אוכל מתועש ומעובד) נציג כמה שיותר פעמים את החלופה של אוכל טרי ושלם (כפי שהטבע ברא), ונאמין כי יבוא יום והם יבחרו להזין את עצמם דרך "מזון טוב".
2. להביא אוכל לעבודה – אנשים רבים נמנעים מלהיכנס למטבח ונוהגים לאכול במסעדות/ בחדר אוכל של החברה. אותם אנשים היו שמחים לאכול אוכל ביתי ובריא, אם הם היו יודעים כיצד להכינו, במעט זמן. דרך טובה לעודד את הכניסה למטבח, היא להתמיד בהבאת אוכל לעבודה, ולהציע לסובבים טעימות. הצעד הבא יהיה לשלוח את המתכון (רצוי מתכון פשוט ומהיר של עד 5 מרכיבים). לקוחה שלי אף הגדילה לעשות, ועושה מדי חודש הדגמות בישול בביתה. דרך נוספת בה אני נוהגת, היא להביא מדי פעם לארוחות משפחתיות מנה אחת בריאה שהכנתי.
3. מצא לך 'Buddy'– בחר בסביבתך הקרובה אדם אחד שהיית רוצה ללוות ולתמוך בו בתהליך של מעבר לאורח חיים בריא. אנשים יכולים להגיע לתוצאות מדהימות בשניים. שתפו אחד את השני ביעדים שאתם רוצים להשיג, קבעו שיחה יומית קצרה, לכו לסדנאות יחדיו, שתפו במתכונים ובידע. נגעתם באדם אחד, עשיתם שינוי במשפחה שלמה. דיבור ושיתוף בגובה העיניים מקרבים ומניעים ליצירת שינוי, ולכולנו יש על מה לעבוד במזון המשני והראשוני.
4. לרתום את הילדים– בתים רבים בסביבתנו הקרובה מלאים במגירות חטיפים, והמקררים והפריזרים מלאים במזונות עם חומרים משמרים, צבעי מאכל, ושמנים צמחיים. הילדים שלנו חכמים ודעתנים היום יותר מאי פעם. אם גם לכם מפריע כשאתם מגיעים לבית של האחיינים/ הנכדים שלכם, יש לכם כוח להשפיע. דרך טובה לבלות איתם זמן איכות היא לבשל איתם. הכינו איתם שלגונים בייתים, כדורי שוקולד, פלאפל מדוחן ועוד. לכו איתם לסופר והראו להם איך קוראים תוויות מזון וממה להיזהר. הפכו את הפעילות איתם למשחק. כי זה כיף ומותר לשחק באוכל.
5. ירקות ופירות בשפע – בשבוע האחרון קיבלתי ארגז ירקות מחבר שמגדל אותם בגינתו, קטפתי ענבים שחורים שגדלים בסוכת גפנים של השכנים יחד עם סברסים, תאנים, רימונים, פסיפלורה, לימונים וגויאבה שגדלים אצלנו במושב. זה אושר גדול לפנק את האהובים עלינו בסל מלא ירקות ופירות טריים, ורבים כיום ניתן לקטוף ישירות מהעצים. אוכל חופשי לכל. הרי זו מהפכה אמיתית. הכניסו את השפע הזה הגדל בחצר האחורית לבית של היקרים לכם. יותר ירקות ופירות טריים ב- system שלנו, פחות מקום למזון שאינו מיטב עימנו.
האם אתם מוכנים להיות מקדמי בריאות וליצור Ripple Effect בסביבתכם? אשמח לתמוך ולתרום מניסיוני לכל השותף לחזון.
"אנו הופכים להיות מה שאנו אוכלים. אך אנחנו גם אוכלים את מי שאנחנו.
בחירתנו במזון כזה או אחר מלמדת ומראה לנו איפה אנחנו עומדים בהתפתחותנו, ביחסנו לעצמנו ולעולם.
האדם שאינו מסוגל לוותר על מזון "רע" פשוט אינו נמצא עדיין במקום שהתגבר על חולשותיו.
אל תאבדו תקווה. תמיד יש לאן לשאוף.
צריך להאמין שלמרות הנפילות עלינו לקום, לסלוח לעצמנו ולהאמין שיום אחד נגיע ונוכל להזין את עצמנו דרך מזון טוב"
יוטקה הרשטיין- בישול מלא חיים
___________________
עדי סוקול-קצירי היא מאמנת תזונה ובריאות לאתר האישי שלה